Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sossenförälder ryter till mot grovt och osakligt språkbruk: ”Jag är chockerad och vill att skolan och staden utreder saken grundligt”

Uppdaterad 08.05.2023 10:31.
Bekymrad ung dam i glasögon.
Bildtext Jenny Wiik är upprörd och bekymrad över att de modiga elever som vågat påvisa brister i undervisningen inte verkar ha blivit hörda.
Bild: Jesper Alm / Yle

Jenny Wiik med barn i S:t Olofsskolan är djupt bekymrad över det fall där en lärare påstås ha använt sig av väldigt grovt och osakligt språkbruk.

– Jag är inte bara irriterad utan rent ut sagt chockerad över vissa av de uttalanden som läraren påstås ha sagt, säger Wiik. Jag fick själv reda på det här helt nyligen och har inte vetat att det redan för ett år sedan riktats klagomål mot läraren och hens språkbruk.

Wiik är upprörd över att elever varit modiga och tagit upp saken med skolans ledning, men nu inte verkar bli tagna på allvar.

– Det är svårt att förstå varför skolan inte valt att informera öppet om det som skett och vilka åtgärder man genomfört, säger Wiik. Det ger ett intryck av att man inte lyssnar på eleverna och inte tar dem på allvar och det upprör mig och andra föräldrar jag talat med under veckan.

Wiik har talat med nästan tio föräldrar om det som hänt och anser att de som föräldrar nu måste kräva åtgärder av såväl staden som skolan.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi som föräldrar säger att det här inte är okej och kräver bättre kommunikation, säger Wiik. Det finns jättemånga aspekter här och vi anser att man måste kunna utreda ifall det handlar om diskriminering eller om det rentav handlar om ett brott.

Planerar att kontakta Regionförvaltningsverket

Föräldrarna har under den gångna veckan gått igenom olika alternativ hur man ska kunna gå vidare med ärendet och utreder också möjligheten att göra en formell anmälan till Regionförvaltningsverket.

– Vi listar nu alla olika aspekter kring ärendet och avgör sedan vad som blir det bästa tillvägagångssättet att gå vidare, säger Wiik. För det handlar om vilka fel vi anser har begåtts dels vad gäller elevernas klagan samt hur ledningen sedan har behandlat saken, och vilka saker som gjorts sedan det skedde den första gången.

Ligger på föräldrarna att kräva en förändring

Då Yle Åboland rapporterade om fallet tidigare så sade skolans rektor att fallet har diskuterats med läraren och att det inte längre är ett problem.

– Det låter nog svagt och att man inte vill ta tag i saker och ting samt känns som dåligt ledarskap, säger Wiik. Dessutom ger det ett intryck av att eleverna inte har den trygghet de ska ha i skolan. Det ger också felaktiga signaler till ungdomarna som ska vara delaktiga i sin vardag, men då det sker så känns det som om man inte lyssnar på dem.

Wiik anser att det nu är på föräldrarnas ansvar att kräva att det sker en förändring och att skolan tar tag i saken på allvar.

– Klagomålet har lämnats in för över ett år sedan men jag som förälder har inte hört om några förändringar. De föräldrar jag talat med tror tyvärr inte heller att det har skett eller kommer att bli några förändringar, säger Wiik.

Läraren anser att kritiken är obefogad

Till tidningen Åbo Underrättelser säger den kritiserade läraren att hen har fått ta del av klagomålen men att de inte stämmer och att händelserna aldrig har ägt rum.

– Jag tänker själv att saken måste utredas ifall personen själv nu också förnekar att något har skett, säger Wiik. Efter att ha talat med föräldrar och sett listan som eleverna gjort så skulle jag säga att ungdomarnas uttalanden är väldigt trovärdiga och att då säga att något inte alls har hänt är ett bevis på att läraren inte är villig att samarbeta för att reda ut vad som har hänt.

Jenny Wiik är bekymrad över lärares språkbruk

5:14