Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländsk forskargrupp har hittat en sannolik orsak till Parkinsons sjukdom

Illustration av hur hjärnan behandlas med ultraljud.
Bildtext Hittills har vården koncentrerat sig på att lindra symptomen av Parkinsons sjukdom, bland annat genom ultraljudsbehandling.
Bild: Insightec Ltd.

Forskargruppen vid Helsingfors universitet har visat att en bakteriestam ligger bakom majoriteten av fallen. Det här innebär att man i framtiden kan hitta och behandla personer som har bakteriestammen i sin tarmflora.

En grupp forskare vid Helsingfors universitet meddelar att de sannolikt har hittat det som orsakar den neurologiska sjukdomen Parkinsons sjukdom. Deras forskning har visat att desulfovibrio-bakteriestammar ligger bakom största delen av sjukdomsfallen.

”Våra resultat är betydande eftersom orsaken bakom Parkinsons sjukdom varit okänd trots 200 års försök att identifiera den”, säger Per Saris, professor vid Helsingfors universitet, i ett pressmeddelande.

Det här innebär att majoriteten av fallen orsakats av en bakteriestam som kommit från omgivningen. Endast vart tionde fall av Parkinsons sjukdom orsakas av genetiska faktorer.

Resultatet från undersökningen innebär också att man kan börja utföra screeningar för att hitta personer som bär på bakteriestammen och fördriva desulfovibriobakterierna från tarmen. På det här sättet skulle man kunna förebygga och bromsa Parkinsons sjukdom.

Källa: STT