Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tunga bortfallen blev avgörande för Dicken – GrIFK kopplade grepp om finalserien efter storseger: ”Lite oväntat men jätteroligt”

Handboll
Bildtext Corinna Jensen satte tillsammans med Grankulla stopp för Dickens kvitteringschanser.
Bild: © Jonas Tana

Den andra finalen i FM-serien i handboll stod vidöppen efter 30 minuters spel. Då lade utmanaren Grankulla IFK in en extra växel och drog ifrån med sex bollar – en lucka som Dicken aldrig riktigt kom att täppa till.

Fullsatt i Granigrottan med närmare 500 åskådare. Då visade hemmalaget hur det ska se ut då man ger sitt yttersta i 60 minuter.

Med gasen i botten fortsatte GrIFK där de blev i onsdags och utökade ledningen i finalserien till 2–0 i matcher.

– Vi hoppades såklart på det här, det kanske var lite oväntat men jätteroligt, konstaterar GrIFK:s femmålsskytt Corinna Jensen.

Grankulla fick en flygande start in i matchen och drog ifrån med fyra bollar efter bara fem minuters spel. Jensen, som stod för öppningsmålet anser att den starka inledningen blev avgörande.

– Vi visste att vi måste börja starkt från början. I semifinalerna hade vi problem med inledningen. Men idag började vi bra och tryckte på för fullt hela matchen.

Men trots en stark inledning av Grankulla, kunde bortalaget komma i kapp. Matchen såg efter 30 minuter ut att bli en liknande rysare som den som utspelade sig i Britas i onsdags.

GrIFK klart starkare i andra

I den andra halvleken hade Dicken svårt att komma med in i matchen. Grankulla drog ifrån med hela sex bollar efter halva tiden, men den här gången kunde Helsingforslaget inte svara på hemmalagets tempo. Slutresultatet skrevs 27–22.

Enligt Dickens mesta målskytt Matilda Peitsaro, blev de tekniska missarna helt enkelt för många.

– I andra halvleken kommer vi inte igång alls. Vi får inte in bollarna och släpper enkla hemåt, säger en uppgiven Peitsaro efter matchen.

Moa Sjölund
Bildtext Grankullamålvakten Moa Sjölund stod för flera viktiga räddningar i den andra halvleken.
Bild: © Jonas Tana

Grankulla gick in i finalserien med vetskapen om att de ofta har haft svårt att hålla fokus genom hela matchen – något som GrIFK-tränaren Patrik Johanson anser att de lyckades minimera i kvällens möte. Förutom det goda försvarspelet och storspelande Moa Sjölund i målet, var det fokuset som avgjorde.

– I dag tog vi ett steg framåt. Svackan som vi ofta har brukat ha mot Dicken blev inte lika stor och vi kunde hålla undan, säger en nöjd Johanson efter matchen.

Skadeläget i Dicken blev kostsamt

Tre av fyra segrar i inbördesmatcher under säsongen och ett kryss – det var saldot som Dicken gick in med i finalserien. Förväntningarna var höga på Helsingforslaget.

Men starten på serien blev allt annat än optimal. Under den första finalen utgick mittsexan Linn Wentzel och kantspelaren Nina Ottelin skadade. Båda saknades i kvällens möte och de lär enligt tränaren Thomas Lindström inte synas på spelplanen under resten av säsongen.

Bakslaget är stort för Helsingforslaget som tvingades göra taktiska ändringar inför kvällens möte – ändringar som inte bar frukt. Lindström tar på sig en del av förlusten.

– Jag gjorde en del taktiskt dåliga val i försvaret som inte fungerade.

Handboll
Bildtext Linn Wentzels (i bild) och Nina Ottelins bortfall blev kostsamma för Dicken.
Bild: © Jonas Tana

FM-guldet kan avgöras på tisdag

På tisdag fortsätter finalserien i Britas där Grankulla kan ta hem sitt första FM-guld på fjorton år. GrIFK-tränaren Johanson är medveten om att det hårda jobbet fortsätter. Tisdagens match lär blir den tuffaste hittills. Målet är ändå självklart.

– Vi siktar på guld i Britas.

För Dicken gäller det att ladda om och lägga de två tunga förlusterna bakom sig. Matilda Peitsaro är däremot inte speciellt överraskad över läget som Dicken hamnat i.

– Grankulla har gjort en fin säsong och de vill verkligen vinna. Är vi inte tillräckligt bra så slår de oss.

Men niometersspelaren är ändå hoppfull.

– Inget är ännu avgjort. Såklart är det tufft att komma från ett 0–2-underläge men det kan vara tre matcher kvar. Vi har allting i våra egna händer.

Resultat, FM-serien i handboll

Final 2/5:

GrIFK–Dicken 27–22 (14–13)

GrIFK:s målskyttar: Ella Paukku 6, Corinna Jensen 5, Johanna Hilli 5, Sandra Laitinen 4, Greta Wirén 3, Fanny Reinikainen 3, Linnea Harms 1

Dickens målskyttar: Matilda Peitsaro 6, Ellen Norrgran 4, Anna Westerlund 3 ,Malena Heikkinen 3, Linnea Aula 2, Ella Valkamo 2, Emilia Kohonen 1 , Ida Lökström 1

Publik: 480

Finalserien fortsätter i Britas på tisdag.

Diskussion om artikeln