Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Nathalie Blomqvist lämnade återbud i sista stund – se terräng-FM i Helsingfors här!

Uppdaterad 07.05.2023 15:22.

Flera stora namn saknas på startlinjen då FM-medaljerna i terränglöpning ska delas ut. Kunde startlistan vara mer kittlande om tävlingarna ordnades vid en annan tidpunkt?

Kl. 11.00 FM i terränglöpning, Arenan och TV2

  • Kommentator: Leif Lampenius

  • Sändningen på Arenan kör igång klockan 10.55. I TV2 sänds ett sammandrag med svenskspråkigt referat klockan 15.

Se sammandraget med svenskt referat här! - Spela upp på Arenan

I fjol vann Nathalie Blomqvist damernas fyra kilometer före Kristiina Mäki. I år är förutsättningarna annorlunda då Blomqvist inte kommer till start. Blomqvist var ute och testade banan i går kväll, och i serpentinsvängarna kände hon av någonting i vaden.

Blomqvist själv var ännu i dag villig att ställa upp i dagens tävling, men tränaren Tom Andtbacka sa nej.

– Det måste inte vara något illa, men vi kom överens om att vila och kolla upp det, säger han.

Chydenius är i form

När Blomqvist tvingas avstå har andra löpare chans på medalj. Saija Seppä glänste ifjol och den flerfaldiga JEM-medaljören Ilona Mononen har möjlighet att klättra upp på prispallen.

På den långa distansen, tio kilometer, är en duell att vänta mellan Johanna Peiponen och Gamlakarleby IF:s Nina Chydenius.

För Chydenius ligger säsongens fokus på maraton och VM i Budapest. Det är 100 damer som får möjlighet att springa maraton på bas av rankingen, och just nu ligger Chydenius på en 111:e plats, vilket innebär att det ännu finns goda möjligheter att nå målet. För att komma ner till de tiderna, berättar hennes tränare Timo Vuorimaa att Chydenius kommer att springa mycket på bana i sommar. Det här innebär att det är många 3000-, 5000- och 10 000-meters lopp på schemat.

Det finns emellertid en skicklig utmanare till Chydenius i terräng-FM som den här gången faktiskt är starkare än någonsin förr. Susanna Saapunki har blivit en av de bästa bergslöparna i Europa och nyss sprang hon fort på tio kilometer landsväg i Italien.

Damernas tio kilometer är dagens första gren. Damerna startar klockan 11, sändningen kör igång 10.55.

Susanna Saapunki harjoittelemassa Valfurvassa.
Bildtext Susanna Saapunki är en av de bästa bergslöparna i Europa.
Bild: Mika Puska

Raitanen står över

Herrarnas fyra kilometer har ett stort deltagarantal men kommer att bli ett annorlunda lopp än väntat. Europamästaren Topi Raitanen valde att minimera riskerna på väg mot säsongsstarten i maj och uteblir. Uthålligheten sägs vara bättre än inför tidigare somrar.

Eero Saleva, Hannu Granberg och Konsta Hämäläinen är nu alla medaljkandidater. Samt Ossi Kekki, såväl på tio som på fyra kilometer.

Fjolårssegraren Mustafe Muuse är främsta favorit också i år på tio kilometer, men är inte särskilt förtjust i den krävande banan. Antti Ihamäki och Niklas Wihlman hör till dem som jagar.

Mustafe Muuse löper.
Bildtext Hur passar dagens bana för Mustafe Muuse?
Bild: Mikko Lieri / All Over Press

Vad är det då som nu gör tvåkilometersbanan i Svedängen till ett samtalsämne? I någon mån är det naturligtvis årstiden, som alltid.

Snackisarna: Banan – och årstiden

Bansäsongen finns redan bakom hörnet, hade tävlingarna gått i september hade många sett på dem med ett annat intresse. Som ofta tidigare också.

Faktum är emellertid, att nu är det på riktigt tufft. Höjdskillnaden är 19 meter mot normala tio och de ordentliga stigningarna är två per varv plus lite mindre backar. Underlaget varierar, vildvuxet gräs, odlat gräs, sågspån och bara lite grus.

Nedförsbackarna där man kan rulla avspänt är få, för det är brantare än vanligt. En del av serpentinerna lutar i sidled. Utmaningar finns av olika slag. Framförallt på hösten kunde det här vara riktigt intressant.

Kanske dags för en del diskussioner igen. Om tidpunkten.

Deltagarantalen kunde i så fall vara ännu större. 600 deltagare som nu är i varje fall en okej siffra, men den kunde växa efter bansäsongen. Det är ändå, varje vår, några utmärkta löpare som saknas.

SFI-spänning?

Föreningarna från SFI har en hel del deltagare med, också sådana som i huvudsak sysslar med orientering eller skidåkning. I fjol blev det medaljplaceringar för Winnie Markén i den yngsta flickklassen och för Valter Joensuu i herrar 19 år. Båda är med i leken också i Helsingfors.

Åtminstone en handfull SFI:are borde ha chansen att gå för riktigt fina placeringar i juniorklasserna. H22 och de yngsta klasserna ser i år ut att kunna bli mycket spännande.

Tävlingsdagen börjar med 10-kilometrarna för damer och herrar och avslutas med de båda fartfyllda slutnumren över fyra kilometer. Däremellan går samtliga åtta juniorlopp.

Hela FM-söndagen i Svedängen med alla 12 tävlingslopp från start till mål kan man följa med på Arenan. Streamen saknar referat men i den ingår samtliga intervjuer, på finska eller svenska, som görs under dagen.

Diskussion om artikeln