Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finlandssvenska poddar hittar ny publik via live-inbandningar: ”Det här är en helt annan grej än att lyssna hemma, man blir lite starstruck!”

Uppdaterad 08.05.2023 10:06.
Två män diskuterar på en scen framför publik.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

Svenskfinlands topp-poddar bandade in nya avsnitt framför livepublik under Svenska Yles Poddfest på Kåren i Åbo på lördagen. På scen kunde man se Sällskapet, Relationspodden med Norrena & Frantz och Ted och Kaj.

Lyckad poddfest i Åbo

10:56

Julia Flink, Erica Snårbacka och Andrea Gunell tog sig till Kåren huvudsakligen för att se Ted och Kaj, men det visade sig ändå att de hittade nya poddar som de inte lyssnat på tidigare.

– Det var spännande att få se något nytt och jag tror att det här kan bli poddar som jag lyssnar på också senare, säger Snårbacka.

– Jag håller helt med Erica! Jag kom hit för att se Ted och Kaj, men jag blev så positivt överraskad av programmet. Det är sådan stämning här! Märta Westerlund som konferencier har varit min favorit hittills, tillägger Andrea Gunell.

Tre kvinnor ser in i kameran. I bakrunden en tv-skärm.
Bildtext Julia Flink, Erica Snårbacka och Andrea Gunell hittade nya poddar att lyssna på under Svenska Yles Poddfest.
Bild: David Fagerudd / Yle

Andrea Gunell berättar också att hon för det mesta lyssnar på poddar från Sverige. Det här med finlandssvenska poddar är något av en ny sak för henne. Julia Flink vill gärna höra lättare program då hon lyssnar på poddar

– Jag vill gärna ha något jag kan skratta åt och koppla av från vardagen med. På det sättet är det också roligt att se på poddarna live, säger Flink.

– Det här är en helt annan grej att få se poddarna än att lyssna på dem hemma, man blir lite starstruck! Man tänker kanske inte så noga på vad man lyssnar på när man gör det hemma, säger Gunell.

Man med publik i bakrunden ser in i kameran.
Bildtext Jesse Mikkonen och hans sambo är storkonsumenter av poddar.
Bild: David Fagerudd / Yle

Jesse Mikkonen tog med sig sin sambo till Kåren för att lyssna och se på poddarna som besökte Åbo. Han har lyssnat på alla tre poddar tidigare.

– För mig är Sällskapet och Ted och Kaj favoriterna. Min sambo föredrar sedan Relationspodden med Norrena & Franz. Jag lyssnar på poddar i timtal varje dag. Mest sker det på kvällen och på natten. Det blir mina godnattsagor, säger Mikkonen.

Alexander Bock satt också i publiken tillsammans med sina vänner och sin syster. Hans favoritpoddar är Ted och Kaj och Relationspodden med Norrena & Franz.

– Sällskapet var nytt för mig, men de gjorde ett bra intryck på mig. Jag gillade dem. Då jag lyssnar på poddar söker jag sådant som passar in i mina intressen. Sedan tycker jag också om den sorten av poddar där man pratar mer fritt och bara umgås. Så som Ted och Kaj gör, säger Bock.

Man vid fönster i svart t-skjorta.
Bildtext Alexander Bock kom till poddfesten tillsammans med sina vänner och sin syster.
Bild: David Fagerudd / Yle

För Bock ligger podcasts i topp tre för hans konsumtion av media.

– De tar nog inte första plats, men jag lyssnar ofta på poddar då jag åker till jobbet eller till campus. De har en stor plats i mitt liv, säger Bock.

Publik på ett evenemang.
Bildtext Poddfesten lockade en nästan fullsatt publik till Kårens festsal.
Bild: David Fagerudd / Yle

”Man vet inte om publiken tycker att man är hemsk eller rolig”

Kia Svaetichin har precis bandat ett femtio minuter långt avsnitt av kulturpodden Sällskapet då Yle Åboland ber henne om en intervju. Händerna hade ännu inte slutat skaka.

– Det var jätte roligt, men jag har nog varit jätte nervös. Nervositeten släppte ändå efter att man varit på scen i tio minuter. Jag tycker också att podden bara blev bättre ju längre vi satt där på scenen.

Kvinna står framför en svart bakgrund.
Bildtext Kia Svaetichin är programledare för kulturpodden Sällskapet.
Bild: David Fagerudd / Yle

Då man bandar en podd framför en livepublik så finns inte möjligheten att klippa bort saker som går fel. Det här var andra gången som Svaetichin gjorde en podd utan sådant skyddsnät.

– Man måste ha närvaro i den situationen. Det är också konstigt att sitta framför en publik som man inte kan se då strålkastarna bländar en. Man vet inte om publiken tycker att man är helt hemsk eller rolig, säger Svaetichin.

Fyra kvinnor diskuterar på en scen framför publik.
Bildtext Sällskapet diskuterade bland annat it-girls, ghosting och memes.
Bild: David Fagerudd / Yle

För Kia Svaetichin blev faktumet att Sällskapet faktiskt har lyssnare mycket mer påtagligt då podden gjordes framför livepublik.

– Det kändes så kul när man sa något skämt och faktiskt fick höra skratten från publiken. Jag ska nu genast gå till vår producent och säga att vi vill göra mera sådant här, säger Svaetichin.

För den som kanske har en önskan att starta sin egen podd har Svaetichin följande tips.

– Först ska man fundera på om man vill göra en personpodd eller en sakpodd. Vill man alltså bara prata om sig själv eller vill man prata om något specifikt ämne. Ett manus skadar inte heller. Så ska man också komma ihåg att det finns en miljon poddar i cirkulation. Det gäller att sticka ut på något sätt. Annars är det bara att sätta igång!

Tre kvinnor diskuterar på en scen framför publik.
Bildtext Relationspodden behandlade rätten till att få ta lite distans från sin mamma och hur man ska bemöta en avundsjuk vän.
Bild: David Fagerudd / Yle

Ted och Kaj väntar på nästa generation av humorskapare

Ted och Kaj berättar för Yle Åboland att de är mycket glada över att få komma tillbaka till Åbo för att banda podd då det är en stad som har haft en stor betydelse i deras liv. De har precis tagit emot en stående ovation på Kårens scen.

– Vi har ju studerat här och varit på många fester i Kåren. Att nu få komma tillbaka och uppträda här har varit mycket speciellt. Jag är bara varm inombords nu, säger Kaj Korkea-aho.

– Det är en speciell känsla att få den direkta responsen från publiken på det här sättet. Intressant är också att märka att folk faktiskt känner igen sådana saker som vi har behandlat i podden tidigare, säger Ted Forsström.

Två män diskuterar på en scen framför publik.
Bildtext Ted och Kaj reflekterade kring Kajs konstsamlande och vem av dem som är mer av en gubbe.
Bild: David Fagerudd / Yle

– Jag är också glad över att få göra podd framför en publik eftersom det ibland händer att Kaj inte lyssnar på vad jag säger. Nu kan publiken istället skratta på de ställena. Kanske vi alltid borde ha tre eller fyra personer med då vi bandar podd, funderar Ted Forsström.

Ted och Kaj-podden är Svenskfinlands mest lyssnade podd med cirka 13 000 lyssnare varje vecka. 2006 och 2007 fick också Radio Pleppo Svenska Podcastpriset i humorkategorin. Nu undrar de varifrån nästa generation av finlandssvenska humorister ska komma.

– Vi hoppas ju att det ska dyka upp någon ny snart som vill förädla humorns och samtalets konst. Vi hoppas också på en återväxt i framtiden, säger Kaj Korkea-aho.

Två män diskuterar framför en livepublik.
Bildtext NHL-podden valde att bredda på ämnesvalet med att också diskutera Finlands chanser till VM-guld.
Bild: David Fagerudd / Yle
Två kvinnor med balaklava uppträder på scen.
Bildtext Kvällen avslutades med rapduon GUN.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

Diskussion om artikeln