Hoppa till huvudinnehåll

Politik

SFP om sannfinländska utspel på sociala medier: ”Det skapar inte förtroende och det för oss inte framåt”

Petteri Orpo, Riikka Purra, Anna-Maja Henriksson och Sari Essayah sitter bredvid varandra i en stor sal, i bakgrunden fler människor.
Bild: Silja Viitala / Yle

”Förhandlingar ska föras på Ständerhuset, inte på sociala medier” sa Petteri Orpo och de andra partiledarna så sent som i fredags. Ändå grälas det vidare på Twitter och Facebook.

SFP samlades till partifullmäktigemöte i Helsingfors den här helgen och diskuterade förstås än en gång valet att tacka ja till regeringsförhandlingar med Sannfinländarna.

– Vi har haft en mycket bra diskussion på fullmäktige. Jag har öppnat upp för alla hur jag har tänkt och varför riksdagsgruppen kom fram till att det är rätt att tacka ja till förhandlingar. Det har fått ett stort stöd och det är jag tacksam för, säger Anna-Maja Henriksson till Svenska Yle.

Ett av samtalsämnena under helgen har varit politikernas utspel på sociala medier.

Redan under regeringsförhandlingarnas första dag fördes en hetsig debatt på sociala medier om huruvida det var lämpligt att bjuda in WMO:s Petteri Taalas som klimatexpert. Senare i veckan väckte Sebastian Tynkkynens (Sannf) inlägg om Yles budget uppmärksamhet på Twitter.

I fredags stod de regeringsförhandlande partiernas fyra ordförande på rad på pressträff i Ständerhuset och sa att regeringsförhandlingar ska föras på Ständerhuset och inte i sociala medier.

Petteri Orpo, Riikka Purra och de övriga ministrarna går på en gata.

Oppositionen grillar regeringen om regeringsprogrammet – följ med direkt

President Niinistö utnämnde den nya regeringen på tisdagen. I dag debatteras regeringsprogrammet i riksdagen.

Utspel från Sannfinländarna mot SFP:s ”världskramare”

Natten till lördag skrev Sannfinländarnas andra vice ordförande Mauri Peltokangas ett inlägg på Facebook där han irriterade sig över SFP:s roll i förhandlingarna. Bakgrunden är att SFP med bara tio mandat har en stor roll i förhandlingarna: utan SFP får Petteri Orpo inte ihop tillräckligt många mandat för att bilda en högerregering.

”Det som verkligen stör mig är att det inte är valsegrarna som förhandlar om regeringsprogrammet, utan saker rörs till av högljudda, grönvänsterorienterade världskramare från ett parti som alltid varit marginellt i Finland”, skriver Peltokangas (fritt översatt från hans Facebookstatus).

Peltokangas fortsätter med att fråga sig om det verkligen är folkets vilja att en minoritet i ett parti med några procents stöd ska få bråka och blanda kortpacken när en regering byggs – ”och samma på svenska!” lägger han till.

Peltokangas säger också det är god stämning på Ständerhuset och att alla gör sitt bästa där. Skärmdumpar av Peltokangas text på Facebook har under helgen delats också på Twitter.

När Purra twittrar svarar Adlercreutz

SFP:s Anders Adlercreutz, förhandlare på Ständerhuset och också ordförande för SFP:s riksdagsgrupp, är orolig för tonen i sociala medier den här veckan.

– När man talar om ett regeringssamarbete handlar det om att bygga ett förtroende, man måste stödja varandra och försöka hitta en gemensam riktning att gå emot, säger Adlercreutz till Svenska Yle under en paus i SFP:s partifullmäktigemöte.

Anders Adlercreutz.
Bildtext SFP:s Anders Adlercreutz sitter med vid förhandlingsbordet om de offentliga finanserna och skattepolitiken.
Bild: Silja Viitala / Yle

– Det är sannerligen inte konstruktivt att man parallellt för en diskussion på sociala medier där man positionerar sig i något hörn eller attackerar förhandlingspartners, det skapar inte förtroende och det för oss inte framåt, säger Adlercreutz.

Ändå svarade du själv på Riikka Purras tweet?

– Nå jag svarade inte på hennes tweet utan jag radade upp frågor jag upplever vi inte ska se som problem utan som ett skydd för vår rättsstat och för våra individer.

Partiordförande Riikka Purras tweet från i fredags har också fått mycket uppmärksamhet.

Hon twittrade en lista över saker hon tycker vänstern skyller på för att inte fatta beslut: ”Frågar man vänstern är den finska regeringens påverkningsmöjligheter små. Bland hindren finns åtminstone mänskliga rättigheter, grundlagen, EU, internationella överenskommelser, moral, empati, anseende, pressfrihet och förstås forskning som kommit till rätt slutsatser”, skrev Riikka Purra på fredagsmorgonen.

Bland de som snabbt reagerade på Purras tweet finns just Adlercreutz. Han listade i stort sätt samma saker som Purra men beskrev dem som bra saker som inte ska ses som ett hinder.

Adlercreutz säger ändå han hoppas se färre utspel, att det finns skäl att fokusera på arbetet nu.

Kommer det att bli SFP:s roll nu, att vara en motpol mot Sannfinländarna inom regeringen?

– Med säkerhet kommer det finnas situationer där våra olika åsikter manifesteras, kanske också i offentligheten. SFP:s uppgift i många regeringar har varit att värna om mänskliga rättigheter, rättsstaten, minoriteter. Ifall vi kommer så långt att vi bildar en regering är det inte så långsökt att tänka sig att vi också har den rollen i den här regeringen, säger Adlercreutz.

Partiordförande Anna-Maja Henriksson som den här helgen meddelat att hon ställer upp för omval i juni kommenterar utspelen i sociala medier på liknande sätt som på pressträffen i fredags.

– Vi diskuterade det internt med partiordförandena. Det är alldeles klart att regeringsförhandlingarna förs på Ständerhuset, man för inte förhandlingar på Twitter eller Facebook. Varje partiordförande har nu eget ansvar att tala med sina egna ledamöter. Det är alldeles klart att det har skett också övertramp. Jag har förmedlat till också mina förhandlare att vi alltid vinner på att vara sakliga, det är nog Svenska folkpartiets rättesnöre.

Diskussion om artikeln