Det ska bli billigare att tanka i Sverige – nu prioriteras hushållen framom utsläppspolitiken
Regeringspartierna (M, KD och L) och samarbetspartiet SD har efter utdragna förhandlingar enats om en minskning av den så kallade reduktionsplikten i Sverige, och det innebär billigare bränsle.
Det kan bli ungefär 5,50 kronor billigare per liter att tanka i Sverige nästa år.
Det är den så kallade reduktionsplikten som kommer att sänkas till 6 procent för bensin och diesel vid årsskiftet.
Reduktionsplikten innebär att företag som säljer bensin och diesel ska se till att utsläppen av fossila bränslen minskar, och det sker bland annat genom att det blandas biobränsle i bränslet.
I år ligger reduktionsplikten på diesel på 30,5 procent och 7,8 procent för bensin. Nästa år kommer båda nivåerna att ligga på 6 procent, enligt en överenskommelse som presenterades på söndagen.
Nu ska man värna om hushållens ekonomi
De ledande partierna anser att utsläppspolitiken nu får backa och att man i stället ska värna om hushållen som är hårt pressade av höga mat-, el- och bränslepriser.
Regeringen tänker bekämpa inflationen och vill stödja utsatta hushåll: Elstöd betalas till hushåll och företag, garantipensionen och studiestöden höjs, bostadsbidragen både förlängs och höjs för de mest utsatta barnfamiljerna, och bränsleskatten har sänkts.
Reduktionsplikten är inte en effektiv åtgärd för att främja omställning – utan enbart destruktiv för hushållens ekonomi
Elektrifieringen viktig – och kärnkraften
Eftersom biobränslen fortfarande är en begränsad resurs borde den gå till det område där den behövs som mest, nämligen flygtrafik och sjöfart där det ännu inte finns teknik för elektrifiering, skriver partiledarna i sitt inlägg.
Elektrifiering ses som en viktig lösning för biltrafiken och satsningar görs nu på att få fler elektrifierade bilar och bättre infrastruktur för laddning.
Samtidigt ska den fossilfria elproduktionen byggas ut. ”Våra partier gör det äntligen möjligt att bygga ny kärnkraft. Så fort politiken slutade motarbeta kärnkraften visade det sig att det fanns ett stort intresse och vi ser redan hur bland annat Vattenfall har tagit konkreta steg framåt”, skriver statsminister Ulf Kristersson (M), partiledaren Jimmie Åkesson (SD), partiledaren Ebba Busch (KD) och partiledaren Johan Pehrson (L) i ett gemensamt inlägg i Dagens Nyheter.
Reduktionsplikten har ansetts vara ett viktigt styrmedel
Reduktionsplikten har ansetts vara ett viktigt styrmedel. Enligt Energimyndigheten är reduktionsplikten det viktigaste styrmedlet för att Sverige ska kunna minska utsläppen från inrikestransporter med minst 70 procent till år 2030.
Enligt Naturvårdsverket skulle en omfattande minskning av reduktionsplikten betyda att klimatmålet inte kommer att nås.
Miljöorganisationer: ”Reduktionsplikten en falsk klimatlösning”
Men miljardsatsningarna på reduktionsplikten och den ökade produktionen av biodrivmedel upprör ändå en del av miljörörelsen. Det finns också forskare som konstaterar att biobränslen inte är klimatvänliga eftersom det släpps ut mycket koldioxid vid förbränning.
Miljöaktivister talar om att biobränsle är ”greenwashing” och en falsk klimatlösning.
SVT citerar Stefan Wirsenius, docent i miljö och resursanalys vid Chalmers i Göteborg, som säger att ”jag ser att en kraftigt ökad användning av biodrivmedel oundvikligen kommer att leda till stora miljö- och klimatskador”.
Källor: DN, SVT