Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM-guldfirandet 2011 spårade ur – Kalervo Kummola avslöjar nu hur minister Stefan Wallin reagerade på uppståndelsen: ”Vi kom överens om att han hade tagit ett allvarligt snack med mig”

Uppdaterad 07.05.2023 19:08.
Pasi Nurminen faller och slår huvudet i VM-pokalen - Spela upp på Arenan

Inför VM 2011 var Lejonen inte bortskämda med framgångar. Efter att Finland tagit sitt andra VM-guld spårade festligheterna ur, vilket ledde till att idrotts- och kulturminister Stefan Wallin slog ett samtal till Kalervo Kummola.

För tolv år sedan, våren 2011, tog Finland sitt andra VM-guld i ishockey. Finalsegern i Slovakien resulterade i stora festligheter på hemmaplan.

I den slovakiska huvudstaden Bratislava inleddes firandet bums och det ledde till att såväl spelare som ledare var förfriskade då de landade på Helsingfors-Vanda flygplats.

Målvaktstränaren Pasi Nurminen fick hjälp av assisterande tränaren Petri Matikainen då han gick av planet, men snubblade ändå i trappan och träffade VM-bucklan som låg på marken.

Stefan Wallin uttalar sig i tv-nyheterna. - Spela upp på Arenan

På den tiden var Kalervo Kummola ordförande för Finlands ishockeyförbund och vice ordförande för det internationella ishockeyförbundet IIHF.

– En otrolig story, att VM-pokalen står där och Nurminen slår huvudet i den, säger Kummola i dokumentären Kummola som sänds i TV2 på söndagskvällen.

– Min bror berättade att nästan varje människa i Nya Zeeland hade sett videon åtminstone en gång. Några dagar senare hade videoklippet haft över tre miljoner visningar i Nya Zeeland.

Kalervo Kummola intervjuas.
Bildtext Kalervo Kummola är nu 77 år gammal. Han var ordförande för hockeyförbundet fram till år 2016.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Kummola berättar att en miss av flygbolaget Finnair var bidragande till att det gick som det gick.

– Ölen hade glömts kvar i Finland. Därför bjöd de på konjak. Att dricka konjak under den andra dagen är inget framgångsrecept. Och vissa blev rätt så fulla, konstaterar Kummola.

Stefan Wallin intervjuas.
Bildtext Minister Stefan Wallin fick ta ställning till guldfirandet.
Bild: Yle

Våren 2011 var Stefan Wallin (SFP) kultur- och idrottsminister i Finland och kände sig tvungen att uttala sig om det vilda firandet.

– Wallin ringde till mig och vi kom sedan överens om att ”han har tagit ett allvarligt snack med mig”.

– Det gick vi sedan ut med till tidningarna, säger Kummola skrattande och låter förstå att samtalet inte var särskilt allvarsamt.

Kummola avslöjar även att Wallin var med i festligheterna i Lejonens omklädningsrum i Bratislava.

– Vi drack shots efter att guldet säkrats. Vi skulle åka till samma nattklubb som laget. Och så blev det, men ministern – eller hans guide – hittade inte dit. Deras hemfärd var sedan tidigt på morgonen, säger Kummola.

Dokumentären Kummola sänds i TV2 och på Arenan klockan 21.15 på söndagskvällen.

Artikeln är en bearbetad översättning av Roope Visuris artikel Kalervo Kummola paljastaa uudessa dokumentissa, kuinka Pasi Nurmisen ”ilmaveivi” johti ministerin kulissipeliin – avaa myös vähäistä yhteydenpitoa Teemu Selänteen kanssa för Yle Urheilu.

Diskussion om artikeln