Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu har invånarna i Österbotten fått säga sitt om välfärdsområdets sparprogram – Kinnunen lovar att befolkningens oro tas på allvar

Fasadbild vid ingången till Vasa centralsjukhus
Bildtext Österbottningarna vill också i framtiden få sin vård så nära som möjligt. Det visar de svar som kommit in om sparplanerna.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Sparplanerna inom vården engagerar österbottningarna och oron inför framtiden är stor. Nu ska välfärdsområdet analysera all respons som kommit in.

Att Österbottens välfärdsområde ska spara omkring 37 miljoner euro på tre år väcker oro bland befolkningen.

Under några veckors tid har det ordnats träffar där allmänheten fått träffa ledningen för välfärdsområdet och ställa frågor. Samtidigt har man också kunnat ge respons via en webbenkät.

Marina Kinnunen, direktör för Österbottens välfärdsområde, är glad att det har kommit in så mycket respons.

– Vi har fått mycket feedback, sånt som vi kan använda då vi jobbar vidare med programmet, säger Kinnunen.

Invånarträffarna, som hållits i Nykarleby, Malax, Lillkyro och Kristinestad, var välbesökta. Kinnunen var själv på plats under träffen i Kristinestad, där det nästan var fullsatt.

Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen vid ingången till Vasa centralsjukhus.
Bildtext Välfärdsområdesdirektör Marina Kinnunen är glad att vårdfrågorna engagerar befolkningen.
Bild: Yle/Kjell Lindroos

Hon säger att man tydligt kan se att det är samma teman som återkommit gång på gång. Österbottningarna oroar sig framför allt för att vården ska flytta längre bort, och för att boendeplatserna för de äldre ska minska.

– Men på ett par ställen märkte vi också att det hade gått mycket rykten som inte stämde, till exempel hade man hört att ortens hälsovårdscentral stänger fast det inte finns några sådana planer, säger Kinnunen.

Hon är tacksam för möjligheten att korrigera ryktena, men säger också att hon hoppas att österbottningarna nu har bättre förståelse för att välfärdsområdet måste spara. Staten ger välfärdsområdena tre års tid att anpassa sin ekonomi till den finansiering som ges.

– Jag hoppas att de som varit med bättre börjat förstå situationen som vi befinner oss i. Det är inte ett alternativ att göra ingenting, säger Kinnunen.

Två tusen svarade på webbenkät

Det var inte bara invånarmötena runtom i landskapet som samlade folk. Invånarna har också kunnat ge respons kring framtids- och anpassningsprogrammet via en webbenkät.

Den stängde i fredags och Kinnunen är glad över att den fått omkring två tusen svar.

– Vi tycker att mängden är riktigt bra.

Fasadbild av Vasa centralsjukhus Apotek och H-hus
Bildtext Huvudingången till Vasa centralsjukhus har ändrat utseende sedan det nya H-huset blev klart. Här hoppas välfärdsområdet i framtiden spara pengar genom nya sätt att arbeta och centralisera verksamhet.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Härnäst ska all respons gås igenom och analyseras. Redan på tisdag kommer de förtroendevalda i välfärdsområdesfullmäktige och -styrelse att få ta del av innehållet. Då möts politikerna till seminarium.

Senare kommer fullmäktige att få fatta beslut om de stora riktlinjerna i anpassningsprogrammet, och under hösten börjar man jobba på detaljerna. Under hösten klarnar det alltså hur sparplanerna börjar se ut i praktiken.

Marina Kinnunen lovar att man lyssnar till befolkningens åsikter då man filar på programmet.

– Vi tar med oss helheten.

Hon lyfter till exempel upp att många reagerat kraftigt på formuleringar i anpassningsprogrammet om att det är viktigt att österbottningarna framöver tar ännu bättre hand om sig själva och sina anhöriga.

– Inte har vi ju tänkt att vi inte ger någon service i framtiden, det vill jag poängtera. Men vi kan alla sköta om oss själva och på så vis minska behovet av service litegrann, för då kan vi ge bättre service till dem som verkligen behöver det, säger Kinnunen.

Kinnunen påpekar också att problemet inte i första hand är att Österbottens välfärdsområde inte har pengar, utan det största problemet är att man saknar personal.

Diskussion om artikeln