Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Serbisk minister avgick till följd av masskjutningar

Serbiens utbildningsminister Branko Ruzic avgick på söndagen till följd av de två masskjutningar som ledde till 17 döda och som har chockat hela nationen.

Regeringen har samtidigt uppmanat medborgarna att lämna in alla illegala och oregistrerade vapen, granater och ammunition – utan att bli åtalade. De som ignorerar ordern kommer att ställas inför åtal och potentiellt dömas till flera år i fängelse.

Det finns stora mängder vapen i Serbien. Landet toppar den europeiska listan över registrerade vapen per capita.

Källa: AP

Utrikes

Storskog vid gränsen mellan Norge och Ryssland.

Också Norge skärper inreseregler för ryska bilar

Norge vill effektivera sanktionerna mot Ryssland.

En äldre dam tittar ut i luften med ett något melankoliskt ansiktsuttryck. Bilden är svartvit.

Amerikanska senatorn Dianne Feinstein är död

Dianne Feinstein var en senator i den amerikanska delstaten Kalifornien. Nu rapporterar nyhetsbyrån AP att hon gått bort. Hon blev 90 år.

En polis med automatvapen

Finska polisens ”björnliga” skulle kunna reda upp i Sverige – men först krävs en formell begäran

Polisstyrelsen är positivt inställd till att ge den svenska polisen handräckning, snarare med taktiskt kunnande än med stora styrkor.

Feijóo blir inte Spaniens premiärminister den här gången – socialdemokratiske Sanchez får en ny chans

Ledaren för Spaniens konservativa parti, Alberto Núñez Feijóo, har för en andra gång misslyckats med att bli landets nya premiärminister.

I dagens omröstning i kongressen skulle en enkel majoritet ha räckt för Feijóo, men istället röstade majoriteten av ledamöterna mot hans kandidatur.

Nu ska istället den tillförordnade premiärministern Pedro Sánchez, som leder det socialistiska arbetarpartiet, försöka bilda regering.

Mera: Alberto Núñez Feijóo fick inte spanska parlamentets stöd – får en ny chans på fredag

Oppositionsledaren för Partido Popular (PP) premiärministerkandidaten Alberto Nunez Feijóo.

Inflationen fortsätter sakta in i euroländerna

EU:s statistiktjänst Eurostat uppskattar att inflationen inom euroområdet är 4,3 procent nu i september. Det här kan jämföras med en inflation på 5,2 procent i augusti. Inflationen har saktat in längs med sommaren.

Handelsbankens chefsekonom Timo Hirvonen påminner om att de stigande energipriserna satte fart på inflationen i fjol. När energipriserna inom euroområdet nu är fem procent lägre än ifjol kommer den sjunkande inflationen inte som någon överraskning.

Källa: STT