Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Hunden Sukka, av rasen Cavalier king charles spaniel, ligger på en soffa.
Bildtext Ett nytt register, med information om alla hundar i Finland, öppnar i dag.
Bild: Ronnie Holmberg / Yle

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Regeringsförhandlingarna går in på sin andra vecka

På förmiddagen fortsätter regeringsförhandlingarna i Ständerhuset.

Regeringssonderare Petteri Orpo (Saml) bedömde i fredags att gruppen som förhandlar om ekonomiska frågor lär bli klar med en preliminär budgetram i dag eller i morgon. Utgående från den ramen kan de andra grupperna sedan göra upp planer för sina ansvarsområden.

Orpo har som mål att få ihop en handlingskraftig majoritetsregering till juni.

Strejk på privata serviceboenden kan få allvarliga följder

I dag återupptas medlingen inom den privata servicebranschen. Flera fackförbund har varslat om strejk ifall man inte kommer överens om ett nytt kollektivavtal.

En sådan strejk kan ställa till det på många serviceboenden och daghem. I daghemmens fall kan man i värsta fall förlita sig på föräldrar som tar hand om barnen, medan det är knepigare att ordna med alternativ för lagstadgad vård på serviceboenden med heldygnsomsorg.

Nu öppnar Livsmedelsverkets hundregister

Från och med i dag ska information om alla hundar i Finland samlas i ett nytt register som Livsmedelsverket ansvarar för.

Tanken är att motverka valpfabriker och hundsmuggling. Alla hundar ska få ett mikrochipp, och registret ska innehålla uppgifter om hunden samt namn och kontaktuppgifter till ägaren.

De hundägare som Yle Åboland har talat med har delade åsikter.

Bättre datahantering inom vården kan spara hundratals miljoner euro

En bättre hantering av social- och hälsovårdsdata skulle spara det finländska samhället stora summor, samtidigt som vården kunde bli både smidigare och av högre kvalitet. Det kunde också hjälpa till med den stora bristen på vårdpersonal, enligt en rapport från Sitra.

– Det kunde frigöra arbetsinsatsen av till och med 5 000 sjukskötare och 1 300 läkare. För mer effektivt arbete, kommenterar Kristo Lehtonen som är direktör på Sitra.

Rapporten bedömer att sjukskötare och läkare skulle spara i medeltal 40 minuter per arbetsdag på effektivare datahantering.

Ryssland hoppas erövra Bachmut före tisdag

Ryssland har efter en lång tid av brist på vapen nu börjat ta till mer avancerade vapen och utrustning för att attackera Bachmut, enligt Ukrainas militär.

Enligt ukrainska uppgifter hoppas ryska styrkor erövra staden före tisdag, en dag som är känd som segerdagen i Ryssland.

Ryssland har under natten och morgonen också attackerat flera ukrainska städer och regioner, bland annat Kievregionen.

Här kan du läsa det senaste om utvecklingen i Ukraina.

Väder

Den här veckan blir klart varmare än den förra. I dag rör sig temperaturerna mellan 9 och 17 grader, varmast är det i väst. Det är mest uppehåll och soligt, från kvällen växande molnighet.

En mobiltelefon visar startvyn för Yle-appen med en bild på Finlands lucia och texten "Vem vill du se som Finlands lucia 2022? Kandidatnomineringen pågår!"

Få nattens och morgonens nyheter direkt i mobilen med Yle-appen

Morgonkollen skickas ut varje vardagsmorgon.