Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Våldsamma skogsbränder härjar i Kanada – människor som vägrar evakuera väcker ilska

Brandmän i Kanada fortsätter jobba dygnet runt för att släcka de svåra skogsbränder som brutit ut i de västra delarna av landet. Den tilltagande vinden försvårar arbetet.

Svalare temperaturer och en gnutta regn underlättade situationen något under söndagen, men bara tillfälligt.

Nu tilltar nämligen vinden, vilket får eldsvådorna att växa till sig. Samtidigt blir det varmare och torrare.

Över 100 skogsbränder härjar i västra Kanada. Läget är speciellt allvarligt i provinsen Alberta. Också provinsen British Columbia har drabbats hårt av två stora skogsbränder som beskrivs som utom kontroll.

Drygt 30 000 kanadensare har tvingats evakuera. I Alberta gäller undantagstillstånd och invånarna uppmanas vara redo att evakuera på kort varsel.

– Människor har beskrivit vårens skogsbränder som makalösa eftersom vi har så många skogsbränder på väldigt utspridda områden. Det är ett ovanligt år, säger Christie Tucker som jobbar med att släcka skogsbränderna i Alberta.

Orangea lågor från en skogsbrand.
Bildtext Kanada och USA tampas varje år av svåra skogsbränder, men vårens kanadensiska bränder beskrivs som ovanligt svåra.
Bild: Skärmdump / Reuters

Ingen har dött i bränderna hittills, men mångas hem har totalförstörts.

Myndigheter uppmanar invånarna i Alberta och British Colombia att ta order om att evakuera på allvar.

– Att en del låter bli att evakuera försvårar arbetet. De riskerar sina liv och försätter också brandmännen i fara, säger tjänstemannen Leonard Hiebert i British Colombia.

Källor: AP, AFP, Reuters