Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Enkät: En majoritet av företagarna vill att regeringen sänker skatterna

Person betalar med telefonen i en butikskassa.
Bildtext Enligt Handelskammaren försvagar Finlands nuvarande beskattning incitamenten att arbeta.
Bild: AOP

Företagarna vill ha sänkta skatter och mer lokala avtal för att förbättra konkurenskraften och sysselsättningen i Finland, enligt Centralhandelskammarens färska enkät.

Av de företag som svarade på enkäten uppgav 54 procent att de vill att regeringen sänker skatterna. Dessutom vill 45 procent se fler lokala avtal och 39 procent tycker det är viktigt med investeringar i kunskap och utbildning.

Det är i första hand beskattningen av arbete som företagen vill se över. På frågan vilken skattesänkning som skulle hjälpa dem mest, svarade 71 procent skatten på arbete.

Vill se en mer nordisk linje

Enligt Centralhandelskammarens vd Juho Romakkaniemi måste den nya regeringen föra Finland i en nordisk riktning, där en konkurrenskraftig ekonomi inte grusas av en för hård arbetsbeskattning.

”I Finland är beskattningen av arbete bland de mest progressiva i världen. Den skapar inkomstfällor och försvagar incitamenten att arbeta. En stram beskattning av arbete kväver vår konkurrenskraft”, säger han i ett pressmeddelande.

Handelskammaren tycker att sänkningen av arbetsbeskattningen bör genomföras som en del av den gröna skattereformen så att tyngdpunkten flyttas från beskattningen av arbete till skatt på konsumtion och andra skatter som syftar till att minska negativa effekter på miljön.

Sammanlagt 1 560 företag från olika verksamhetsområden svarade på Handelskammarens enkät i slutet av april.