Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Etel Röhr från Karis dansar med Käärijä i Eurovisionen: ”Jag är tacksam att jag får vara med”

En man står på en hög träpall och håller i band som är fast i dansare nedanför. Käärijäs bidrag till Eurivisionen 2023.
Bildtext Etel Röhr från Karis står på scen tillsammans med artisten Käärijä i Liverpool i England där Eurovisionen ordnas det här året.
Bild: Sarah Louise Bennett / EBU

Etel Röhr från Karis är en av dansarna då Käärijä uppträder i Eurovisionen i Liverpool i England. Etel Röhr har dansat ända sedan hon var liten i pappas famn i vardagsrummet hemma i Karis.

Den första semifinalen i Eurovision Song Contest ordnas den 9 maj i Liverpool i nordvästra England. Finland representeras av Käärijä med låten Cha Cha Cha.

Käärijä, eller Jere Pöyhönen, har fyra dansare med på scenen. En av dem är uppväxt i Kila i Karis – Etel Röhr.

Dansen var en del av mig redan i ett tidigt skede

Etel Röhr

Röhr drar efter andan då jag frågar hur hon tror att Finlands låt klarar sig om Käärijä tar sig till final den 13 maj. Sedan säger hon på finska: Voi vitsi. Och fortsätter:

– Naturligtvis önskar jag att vi vinner och jag tror att vi kommer att klara oss bra. Men jag vågar ännu inte tro på en vinst. Det är bra att vara ödmjuk och inte slå sig för bröstet, utan vi ger alla hundra procent så får vi hoppas att det går bra.

Etel Röhr säger att Käärijä har många bra konkurrenter. I synnerhet Loreen från Sverige med bidraget Tattoo.

En kvinna i rosa kläder, hon hter Etel Röhr.
Bildtext Etel Röhr från Karis är tacksam för att hon får dansa på Eurovisionscenen för andra gången.
Bild: MIkke Pöyhönen

Dansens magiska värld upptäcktes i Kila

Men nu backar vi hela vägen från Liverpool till Kila i Karis där Etel Röhr växte upp i ett blått hus längs Kilavägen. Det var där hennes intresse för dans vaknade genom att härma dansrörelser hon såg på tv och där hon dansade med pappa.

– Ett av de underbaraste minnen är när pappa dansar med mig i famnen i vardagsrummet. Det var en härlig känsla av frihet.

Etel Röhr var nio år då Katja Köngäs grundade dansskolan Hurja Piruetti och då tog dansintresset verkligen fart.

– Jag har ända sedan jag var liten känt ett behov av att röra på mig så dansen var en del av mig redan i ett tidigt skede.

Hennes första danslärare i Hurja Piruetti fick Etel Röhr att inse att dans inte enbart betyder att man härmar rörelser man ser på tv.

– Ulla Koho hade ett intressant sätt att lära med hjälp av fantasibilder och det var en ögonöppnare för mig; att så här kan man också dansa. Så småningom tog jag så många danslektioner som jag bara kunde så jag dansade varje dag. Det är min stora passion.

Från dans i vardagsrummet i Karis till Eurovisionen i Liverpool – Etel Röhr dansar med Käärijä

10:29

Etel Röhr dansade sig genom grundskolan och Karjaan lukio i Kila och det var i gymnasiet som hon insåg att dansen skulle kunna bli ett yrke.

– Ingen hade förklarat att dansen kan vara ett jobb. Det var gymnasiets studiehandledare som frågade om jag tänkt på att det är möjligt. Du har talang så du kunde tänka på det, sade studiehandledaren.

Det ledde till att Etel Röhr studerade på Västra Nylands folkhögskolas danslinje i Karis ett år.

– Efter det året visste jag vad jag vill göra, så jag sökte till danslinjen på Tampereen konservatorio. Det var en treårig utbildning varav en del av studierna var i Barcelona.

Efter studierna flyttade Etel Röhr till Helsingfors och har kunnat jobba som dansare.

Dansade i ESC första gången 2019

Det är faktiskt inte första gången hon är med i Eurovisionen. 2019 dansade hon då Darude och Sebastian Rejman representerade Finland.

– Jag tror att jag är den första dansaren från Finland som är med i två Eurovisioner.

Men innan man kommer så långt så ska man klara av uttagningen som dansare till UMK, Yles tävling för ny musik. Och lyckas dansa med den som vinner UMK. Vilket inträffade igen för Etel Röhrs del då Käärijä vann uttagningen på hemmaplan.

– Det torde ha varit sjunde gången jag deltog i UMK.

Vi arbetar hårt med showen och tar det på allvar

Etel Röhr

Det är koreografen Reija Wäre som jobbar med dansarna i UMK. Etel Röhr beskriver dansen till låten Cha Cha Cha som galen och rolig.

– Men där finns också ett vackert och djupt budskap. Den berättar hur du kan utvecklas och det uttrycks också i dansen: hur man tar sig ur sitt skal och vågar visa sig så som man är. Det tycker jag är väldigt sympatiskt och underbart.

Etel Röhr säger att det är roligt att dansa till låten som är full av energi och där dansarna verkligen får släppa loss.

– Vi arbetar hårt med showen och tar det på allvar. Och ändå kan vi göra något roligt av det. Vi har haft väldigt roligt tillsammans sedan vi började öva.

Dansarnas dräkter är fortsättningsvis rosa, men kommer att ändra en aning då Käärijä och dansarna uppträder i Liverpool, avslöjar Etel Röhr.

– Det sker en utveckling där vi tar ett steg mot mera grafiska och moderna dräkter.

Mera än så avslöjar inte Etel Röhr i förväg och väljer sina ord noggrant då hon beskriver själva dansen:

– Dansen är annorlunda, men stämningen är densamma med lite gammalt och lite nytt.

Käärijä med dansare på  scen.
Bildtext Etel Röhr syns till höger om Käärijä. De senaste dagarna har Käärijä, Jere Pöyhönen, och dansarna jobbat långa dagar med att öva inför semifinalen den 9 maj.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Långa dagar i Liverpool

Dagarna innan semifinalen den 9 maj har varit hektiska. Alla stiger upp tidigt för att fixa hår och smink.

– Det tar överraskande lång tid. Sedan förflyttar vi oss till arenan där vi värmer upp i en korridor eller ett tomt rum. Sedan hinner vi kanske öva tre gånger på scenen.

Efter det går man genom showen tillsammans med koreografen Fredrik Rydman för att se till att alla rörelser är rätt, att man ser in i rätt kamera, hur ljud och ljus fungerar, vad som måste förbättras.

– Det blir långa dagar.

En enda stor familj

I Liverpool hörs eurovisonslåtar över allt och man märker att invånarna är stolta över att få ordna Eurovisionen, säger Etel Röhr.

Kalush Orchestra från Ukraina vann Eurovisionen 2022 men Ukraina kan inte ordna tävlingen på grund av Rysslands krig. Tävlingen ordnas i Liverpool eftersom Englands bidrag med Sam Ryder kom på andra plats.

Ylen puvustamossa valmisteilla oleva Käärijän bolero

Käärijän ei pitänyt esiintyä kuuluisassa bolerossa ollenkaan – Ylen puvustamossa paljastuu yllätys

Euroopan viisufanit puhuvat nyt Suomen vihreästä miehestä. Mutta puhuisivatko he, jos kaikki olisi mennyt kuten suunnitelma alun perin oli?

Etel Röhr säger att alla deltagare känner sig som en enda stor familj när man träffas på hotellet.

– Det känns fint då vi har en gemensam sak, det gör det lätt att närma sig varandra. Det är en väldigt varm känsla kring årets Eurovision. Det är något unikt som man inte får uppleva någon annanstans.

Loreens låt är fin men Käärijä har drajv och energi

Nu gäller det att ta sig från semifinal till final. Etel Röhr har inte hunnit bekanta sig med de andra bidragen då det varit så stort fokus på den egna showen, men hon tycker mycket om Sveriges Loreen med låten Tattoo.

– Den växer ju mer man lyssnar på den. Den är på andra plats bland mina favoriter.

Loreen kommer att vara Käärijäs största motståndare, tror Röhr.

– Jag är i alla fall väldigt tacksam över att jag får vara med. Vi har fått ett fint mottagande och det är helt otroligt. Resan och upplevelsen är den största vinsten för mig.

Varför tror du att Käärijäs låt är så populär?

– Den har en otrolig drajv och energi. Den får folk att känna något och den har mycket attityd. Sången berättar om frigörelse och den är kraftfull. Jag tror att det är det som lockar.

Diskussion om artikeln