Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Favorittippade Käärijä lämnade alkoholen inför Eurovisionen: ”Jag tror inte jag skulle ha orkat till Liverpool annars”

Käärijä hann träffa Svenska Yle innan han åkte iväg till Liverpool för att börja träna på plats och ställe, och berättade då vilka knep han använt för att orka hela våren. - Spela upp på Arenan

Ända sedan det blev klart att Käärijä skulle tävla i UMK i vintras har det varit full rulle för artisten. Han älskar det han gör, men insåg att han behöver akta sig för att inte köra in i väggen.

– Jag älskar musiken och att uppträda och på något sätt får jag min energi därifrån, men i något skede märker man ändå att den där väggen kommer emot. Då måste man fatta vissa beslut, förklarar den finska Eurovisionsrepresentanten Jere ”Käärijä” Pöyhönen.

– Själv fattade jag beslutet att lämna bort alkoholen helt och hållet inför tävlingarna. I något skede kändes det som att jag höll på att spåra ur och då insåg jag att något behövde göras.

Käärijä iklädd grönt, och hans dansare iklädda rosa, står bakom scenen inför en av de första övningarna inför Eurovision Song Contest.
Bildtext Käärijä medger att han börjar känna sig trött, då det inte funnits tid att vila upp sig sedan UMK-vinsten.
Bild: Chloe Hashemi / EBU

Redan inför själva tävlingen har det blivit mycket resande och representerande för Käärijä. Han har uppträtt på konserter inför tävlingen i Storbritannien, Nederländerna och Spanien.

Under resorna har han märkt av ett fenomen som gjort honom övertygad om att beslutet att välja alkoholfritt varit det rätta.

– Det har varit spännande att träffa de andra artisterna inför tävlingen då de ojat sig över bakfylla, medan jag själv främst varit trött.

Käärijä iklädd grönt och hans dansare iklädda rosa på den turkosa mattan under öppningsceremonin av Eurovision Song Contest 2023 i Liverpool.
Bildtext Intresset för Käärijä har varit otroligt stort. Under Eurovisionens öppningsceremoni i Liverpool fick han och hans dansare framföra Cha Cha Cha-dansen flera gånger.
Bild: Mikke Pöyhönen

– Skulle jag lägga till en bakfylla dessutom på den här tröttheten, ja då vet jag inte om jag skulle orka hela vägen till Liverpool i vår.

”Jag deltog inte i UMK för att hitta en ny publik”

Käärijä har varit tydlig och klar med sina målsättningar för tävlingen ända sedan den första intervjun inför UMK; han är här för att vinna.

– Jag deltog inte i UMK för att nya människor skulle hitta mig och min musik, utan jag visste från första början att jag hade en chans att vinna UMK.

Käärijä i grön skjorta, och dansare i ljusröda kläder står på en scen.
Bildtext Med 467 poäng av publiken vann Käärijä UMK-finalen i Logomo överlägset och konsertsalen formligen exploderade i festyra.
Bild: Nelli Kenttä

Att han kammade hem vinsten i Tävlingen för ny musik kom därmed inte som någon överraskning. Det som överraskat Käärijä är hur stort hallå det blivit om det finska bidraget internationellt.

– Det är helt sanslöst att man ser folk som målat sina naglar gröna eller klippt sitt hår som jag då jag kommer för att framföra en finsk låt utomlands!

Nog tycker jag som finländare ju också om spansk musik, varför skulle spanjorer inte kunna tycka om finsk musik?

Käärijä

Att ett bidrag som sjungs just på finska slagit igenom så stort internationellt är något som Käärijä är stolt över.

– Det här bevisar ju att man visst kan klara sig bra med ett bidrag på finska. Nog tycker jag som finländare ju också om spansk musik, varför skulle spanjorer inte kunna tycka om finsk musik?

Käärijä framför sitt bidrag på en scen framför en publik som sträcker fram sina händer och filmar honom.
Bildtext London Eurovision Party är en av de konserter som ordnas inför Eurovisionen årligen, där många representanter uppträder. Käärijä var överraskad över hur många internationella fans som lärt sig sången på finska.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Låter inte spelbolagen sätta sordin på stämningen

Käärijä var förhandsfavorit i UMK och är nu också tippad att klara sig mycket bra i Eurovisionen. Också fansen är galna i bidraget och artisten. Men Käärijä själv försöker att inte låta det påverka honom.

– Det roliga i frågan om hur det känns att vara förhandsfavorit är att det inte egentligen känns något alls, förklarar Käärijä skrattande.

– Jag gör mitt bästa för att inte tänka på det eller att låta det påverka mig. Istället försöker jag fokusera på det jag håller på med just nu, är det sedan en intervju eller ett uppträdande eller en träning.

Käärijä och hans dansare uppträder på en scen.
Bildtext I takt med att repetitionerna kommit igång i Liverpool har också spelbolagen gett allt lägre odds åt Käärijä och i skrivande stund är han tippad att bli två efter svenska Loreen.
Bild: Sarah Louise Bennett / EBU

På ett personligt plan medger artisten ändå att han funderat över vad det betyder och hur det känns.

– Det känns svårt att ens tänka på det. Jag är ju bara en vanlig kille från Vanda som gör saker jag tycker om. Det blir svårt att få in det, på något sätt, att jag är världskänd och förhandsfavorit.

Käärijä var minst sagt i chock då Svenska Yle intervjuade honom strax efter vinsten i UMK23. - Spela upp på Arenan

Nu då dammet lite har lagt sig efter UMK-finalen vågar jag kanske ställa den här frågan igen: Käärijä, UMK-vinnare och Eurovisionsrepresentant, hur känns det?

– Jag tror att mitt svar blir lika kortfattat och intetsägande som senast, för jag har nog inte hunnit sätta mig ner och inse vad det är som händer ännu.

– Men med det sagt, så måste jag säga att det är jätteroligt och att jag njuter av varje sekund!