Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Parterna strävade efter samma resultat – Ola Lindgren öppnar upp om förhandlingarna som ledde till nya kontraktet: ”Vi ska inte äventyra ekonomin men samtidigt ska vi fortsätta utveckla laget”

Uppdaterad 08.05.2023 11:57.
Ola Lindgren står på knä framför Finlands bytesbänk.
Bildtext Ola Lindgren fortsätter jobba med landslaget.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

Ett plus ett blev två då Ola Lindgren och handbollsförbundet satte sig ner och förhandlade. Båda parterna var intresserade av ett nytt kontrakt och man kom i mål.

Ola Lindgren får fortsätta med det jobb han haft i Finland sedan 2019. På måndagen blev det officiellt att svensken har skrivit på för ytterligare två år som förbundskapten.

Som tidigare rapporterats var förbundets ekonomi och deltagandet i VM-kvalet stora frågor och Lindgren ville ha besked på hur landslagsverksamheten skulle fortsätta. Då bitarna föll på plats kunde han skriva på kontraktet.

– Vi måste förhålla oss till var vi befinner oss. Vi ska inte äventyra vår ekonomi men samtidigt ska vi fortsätta att utveckla laget och ge spelarna möjlighet att spela internationella matcher. Om det inte blir kval så ska vi ändå ha verksamhet och spela landskamper, säger Lindgren till Yle Sporten.

Det är ännu inte helt klart om Finland kommer att delta i kvalet till VM 2025 eller inte.

– Matcherna i sig är det viktigaste och samtidigt är kvalmatcher något annat än träningslandskamper. Vi hoppas att vi får vara med men det är förbundets beslut, säger Lindgren.

Hur stor avgörande fråga var det för dig?

– Lite var det väl, som alla andra blev jag överraskad och lite besviken när det kom ut och beskedet sänder inga positiva signaler. För spelarna är det en morot och motivationsfaktor att vara med i ett kval.

– Även om vi inte sportsligt kan utmana de stora länderna så är matcherna väldigt utvecklande. Tittar man bakåt och jämför med de första matcherna mot Danmark och Makedonien så har vi verkligen i det senaste EM-kvalet visat att avståndet krymper. Vi gör något rätt och det är viktigt att få kontinuitet, säger han.

Handbollslandslagets tränare Ola Lindgren
Bildtext Lingren ska leda laget i träningslandskamper om det inte blir något deltagande i VM-kvalet.
Bild: Finlands handbollsförbund

Handbollens storlek i Finland ett bekymmer

För Lindgren är det viktigt att man skapar en bra träningskultur inom finländsk handboll och ger spelare förutsättningar att satsa på sporten.

– Träningsmängden måste öka och fysiken måste bli bättre. Handbollen är så pass snabb att vi måste ha en helt annan uthållighet i matcherna för att klara av att spela på ett sätt så att vi kan konkurrera.

– Många bitar är utvecklingsbara. Vi har kanske räddat oss lite med att spela 7-6 och chansa för att ta oss in i matcher, säger han.

Samtidigt är grenens storlek ett bekymmer för förbundskaptenen.

– Vi måste öka konkurrenssituationen för den är inte tillräcklig. Det är väldigt lätt att ta ut en trupp då urvalet inte är så stort, säger han.

Under de senaste åren har Ola Lindgren haft Teddy Nordling som assisterande tränare och John Hollfast som målvaktstränare. Nästa uppgift för förbundet är att slå fast staben och Lindgren ser helst att han har en finländare vid sin sida i stället för att ta med sig kunskap från Sverige.

– Det är viktigt att vi har lokal förankring eftersom jag bor i Sverige. Jag ser matcherna på nätet men Teddy har haft en viktig funktion och han har tittat på speciella saker som jag bett om, säger Lindgren.

Diskussion om artikeln