Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stenmännen vid Helsingfors järnvägsstation fick Käärijäs signaturbolero

Stenmännen-statyerna iklädda klargröna boleros.
Bildtext Lyktbärarna är iklädda boleros inspirerade av Käärijäs klargröna signaturplagg.
Bild: Vesa Marttinen / Yle

Stenmännens boleror krävde 50 meter tyg och fyra sömmerskors arbete i veckor. Statyernas jättearmar utgjorde en utmaning.

De fyra stenmännen som pryder Helsingfors stationshus fasad fick i dag en ny lätt igenkännlig skrud.

Det är fråga om en version av Finlands Eurovisionsbidrags Käärijäs signaturplagg – en grön boxig bolero som ursprungligen är designad av Teemu Muurimäki.

Enligt Piia Tyynilä, direktör för VR:s fjärrtrafik, gick det åt sammanlagt över 50 meter tyg för att tillverka stenmännens boleror.

– Det här är resultatet av fyra sömmerskors nästan oupphörliga arbete under flera veckors tid, säger hon till Yle.

Det var ändå inte helt smärtfritt att klä på stenmännen i morse från lyftkranen, eftersom statyernas kraftiga biceps spände emot.

– Lyckligtvis protesterar inte stenmännen i övrigt, säger Tyynilä.

Stenmännen-statyerna kläs i klargröna boleros.
Bildtext Att klä på stenmännen var inte en helt lätt uppgift, men med hjälp av lyftkran och sömmerskans instruktioner lyckades det till slut.
Bild: Vesa Marttinen / Yle

Stenmännen stöder inte vem eller vad som helst

Iklädda de skimrande gröna plaggen ska Lyktbärarna uppmärksamma Eurovisionsveckan och heja fram Käärijä till en Eurovisionsvinst. Statyerna kommer att stoltsera i plaggen åtminstone veckan ut, och om Käärijä vinner får de bära dem längre.

Men utöver sitt stöd till Käärijä uppmuntrar plaggen till ansvarsfulla val.

”Plaggens gröna utförande påminner också om budskapet i en nysläppt låt av artisten: Naturen tackar dig när du låter bli att ta bilen”, säger Tyynilä i VR:s pressmeddelande (på finska).

Lyktbärarna är skulptören Emil Wikströms verk från år 1914, och de har sedan dess prytt stationsbyggnaden i Helsingfors. Statyerna har ofta fått återspegla det som händer i samhället och under senare tid har de bland annat uppmanat befolkningen att bära munskydd och vaccinera sig.

Man klär ändå inte på dem vad som helst, säger Tyynilä, utan det handlar om ett noga övervägande. Tidigare har stenmännen burit till exempel de finländska Lejonens skjorta och Kiss-masker.

Källor: VR:s pressmeddelande, Yle Uutiset