Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svensk klimatdiskussion landar nu på Ständerhuset – det här handlar bränslebråket om

En digital tavla som visar bensinpriser
Bildtext Regeringen Marin tvingades minska mängderna biokomponenter i bränslet i fjol våras. Nu borde regeringen Orpo mer än fördubbla mängderna vid årskiftet.
Bild: Ellen Forsström / Yle

Svenska regeringen prioriterar hushållens ekonomi framom klimatmålen och sänker bränsleprisena. Regeringsförhandlarna på Ständerhuset kommer nu brottas med frågan om mängden biobränsle i den finländska bensinen.

Regeringen Marin tvingades på grund av stigande olje- och bensinpriser minska mängderna av biokomponenter i bränslet förra våren och därmed har utsläppen ökat.

Planen var att igen öka distributionsskyldigheten år 2024 och det beslutet kommer de borgerliga partierna på Ständerhuset nu att förhandla om.

Åtminstone Sannfinländarna kommer att motsätta sig högre bränslepriser.

I fjol var distributionsskyldigheten 12 procent och i år är den 13,5 procent. Nästa år ska distributionsskyldigheten vara 28 procent och öka årligen så att den från och med 2030 är 34 procent.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson.
Bildtext De svenska Tidöpartierna har kommit överens om en minskning av den så kallade reduktionsplikten. Bränslet ska bli 55 cent billigare i Sverige. På bilden Sveriges statsminister Ulf kristersson (M).
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Svenska regeringen prioriterar hushållen och sänker distributionsskyldigheten häftigt

De svenska regeringspartierna (M, KD och L) och samarbetspartiet SD har efter långa manglingar enats om en minskning av den så kallade reduktionsplikten och det kan bli ungefär 55 cent billigare per liter att tanka i Sverige nästa år. Reduktionsplikten kommer att sänkas till 6 procent för bensin och diesel vid årsskiftet.

De så kallade Tidöpartierna anser att utsläppen från biltrafiken måste fortsätta minska i snabb takt men att reduktionsplikten inte är en effektiv åtgärd för att främja omställning – den är ”enbart destruktiv för hushållens ekonomi”.

Sanna Marin i en talarstol prydd med blommor.
Bildtext Den avgående regeringen sänkte distributionsskyldigheten till 12 procent. Nästa år ska distributionskyldigheten vara 28 procent. På bilden statsminister Sanna Marin (SDP).
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Marin sänkte distributionsskyldigheten och nu borde Orpo höja den

Här i Finland sänktes distributionsskyldigheten – som den heter här – tillfälligt förra våren på grund av höga bränslepriser och det betyder att den borde höjas med mera än det dubbla vid årsskiftet.

Åtgärden beräknas medföra en prishöjning på tiotals cent per liter för den som tankar.

Hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo piti tiedotustilaisuuden Säätytalolla Helsingissä 4. toukokuuta 2023.
Bildtext Regeringssonderaren Petteri Orpo (Saml) sitter i en rävsax. Det gäller både att hålla fast vid klimatmålen och hålla de finländska hushållen på vägarna.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Klimatpolitisk rävsax i båda länderna

Det nuvarande svenska regeringsunderlaget har lovat att lösa energikrisen och sänka bränslepriserna. Det har lett till en klimatpolitisk rävsax då partierna samtidigt ska leverera vallöften och förhålla sig till både nationella och europeiska klimatmål.

Sannfinländarna säger att en grön omställning blir för dyr.

– Vi vill att utsläppen ska minska men det ska ske i rätt takt, säger Sannfinländarna.

Företagsvärlden anser för sin del att vi inte får gå miste om chansen att tjäna pengar på gröna lösningar.

Riikka Purra puhuu medialle.
Bildtext De två stora tilltänkta regeringspartierna Samlingspartiet och Sannfinländarna är överens om att Finland borde satsa på kärnkraft. På bilden Sannfinländarnas partibas Riikka Purra.
Bild: Silja Viitala / Yle

Lösningen stavas elektrifiering

I Sverige ses elektrifiering som en lösning för biltrafiken och satsningar görs nu på att få fler elektrifierade bilar och bättre infrastruktur för laddning.

”Så fort politiken slutade motarbeta kärnkraften visade det sig att det fanns ett stort intresse och vi ser redan hur bland annat Vattenfall har tagit konkreta steg framåt”, skrev statsminister Ulf Kristersson (M), partiledaren Jimmie Åkesson (SD), partiledaren Ebba Busch (KD) och partiledaren Johan Pehrson (L) nyligen i ett gemensamt inlägg i Dagens Nyheter.

Samma tongångar hörs i Finland. Sannfinländarna är eniga med Samlingspartiet om att Finland borde satsa på kärnkraft.

Peter Lund.
Bild: Nella Nuora / Yle

Energiprofessorn: Prishöjningen behöver inte bli så stor!

Enligt en del beräkningar skulle en höjning av distributionsskyldigheten bli dyrbar för bilisterna.

Alla håller inte med om den bedömningen. Energiprofessorn Peter Lund vid Aalto Universitetet konstaterar att om 70 procent av bensinpriset är skatt så har staten stora möjligheter att genom bränsleskatter påverka det slutliga priset.

– Kanske betalar vi då tio cent per liter mera och det är allt som behövs, säger Lund.