Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pirater kidnappade besättning från danskägt skepp – de sista har nu befriats efter nästan sex veckor som gisslan

Uppdaterad 08.05.2023 18:42.
tankfartyg
Bildtext Enligt Marinetraffic ligger den 135 meter långa tankern i dag förankrad utanför hamnstaden Pointe-Noirei Kongo, där den dramatiska resan började för drygt sex veckor sedan
Bild: Lehtikuva

Lördagen den 25 mars lyckas fem beväpnade pirater ta sig ombord på det danskägda oljefartyget Monjasa Reformer i den kongolesiska Guineabukten. De sista sex personerna har nu befriats från gisslan.

”Det är världens farligaste farvatten att segla i, och det här visar med all tydlighet att hotet inte har försvunnit”, underströk de danska rederiernas administrerande direktör Anne Steffensen till Danmarks Radio kort efter kidnappningen.

Ombord på det liberiskflaggade fartyget fanns 16 besättningsmedlemmar. Kommunikationskanalerna låg nere efter attacken, och skeppet försvann från alla radarsystem ungefär hundra sjömil utanför Kongos kust.

Till en början gömde sig besättningen i ett säkerhetsrum, men när den franska flottan lokaliserade skeppet fem dagar senare, utanför östaten São Tomé och Príncipe, fanns endast en del av besättningen kvar. Piraterna hade lämnat skeppet och kidnappat en del av besättningen.

På grund av de då stundande förhandlingarna med piraterna kommenterade det danska rederiet Monjasa inte hur stor del av besättningen som kidnappats. Men eftersom dagens nyhet, att de sista sex besättningsmedlemmarna befriats, så vet vi att det i varje fall var så många som satt i gisslan.

”Alla besättningsmedlemmar är vid relativt god hälsa med tanke på de svåra omständigheterna. De har alla undergått medicinska kontroller och skickas nu till sina hemländer för att återförenas med sina familjer”, sade Monjasas direktör till Danmarks Radio i dag.

Det fanns inga danska medborgare i besättningen.

Piratsituationer allt mer sällsynta

Piratincidenten kom som något av en överraskning för de danska rederierna, som enligt Anne Steffensen vid varje given tidpunkt opererar mellan 30 och 40 fartyg i Guineabukten. Piratattacker har nämligen blivit allt mer sällsynta.

För att förebygga liknande situationer har det danska försvaret satsat på att hjälpa de afrikanska kuststaterna utveckla sin förmåga att övervakna sina territorialvatten. Enligt det danska försvaret har det skett en markant nedgång i antalet piratrelaterade händelser i området tack vare insatserna.

Enligt Steffensen är kidnappningen av Monjasa Reformers besättning ett bevis på att det måste göras ännu mera.

”Vi önskar att Danmark skulle pressa på i EU för att få en mycket starkare koordinering av de krigsskepp som hela tiden finns på plats där nere”, säger Steffensen.

Tillsammans med andra EU länder har Danmark genom Europas gemensamma flotta, operation Atalanta och andra länder lyckats sätta stopp för piratincidenterna i nordvästra indiska oceanen. Från hundratals årliga attacker har mängden attacker i den regionen varit noll de senaste tre åren.

Övrig källa: TV2.dk

Korrigerad 18:40, rubriken och ingressen: Tidigare stod det att de befriades i dag, vilket vi inte vet. Budskapet från Monjasa kom i dag, men det är möjligt att gisslan befriats redan tidigare.