Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Alexandra Harald provade på det absurda och belönas nu med första pris i Arvid Mörne-tävlingen

Alexandra Harald/Li Taiga.
Bildtext Alexandra Harald är född på Åland, uppväxt i Nykarleby, har studerat i Jakobstad och bor för tillfället i Tallinn.
Bild: SFV / Amanda Harald

Årets förstapristagare i Arvid Mörne-tävlingen heter Alexandra Harald, som i kultursammanhang är känd som Li Taiga. Att skriva är nämligen bara ett av hennes konstnärliga uttryck.

Alexandra Harald beskriver sig rätt och slätt som kulturarbetare eftersom hennes konstnärliga utlopp inte enbart begränsar sig till skriven text. Hon är en mångsysslare inom kultursammanhang och uttrycker sig förutom i text bland annat genom fotografi, bildkonst, installationer och skulpturer.

Alexandra Harald skrev på ett nytt sätt och tilldelas nu första pris i Arvid Mörne-tävling

6:35

Bredden i hennes konstnärliga praktik märks också i hennes vinnarnovell Odysséernas år som juryn beskriver som ”en skicklig blandning mellan realism och absurdism”.

– Jag har kanske vågat vara mer absurd än vad jag har varit innan i mitt skrivande. Vanligtvis är jag ganska mycket diskbänksrealist och har lättare att skriva om det som finns och det konkreta, men här har jag vågat utmana mig själv på ett annat sätt.

Det har aldrig varit ett aktivt beslut att jag ska börja våga skriva mera vilt eller mera frisläppt

Alexandra Harald säger att den här utvecklingen har skett omedvetet och hon tror att det handlar om någon slags mognad.

– Det har aldrig varit ett aktivt beslut att jag ska börja våga skriva mera vilt eller mera frisläppt, men det har naturligt fallit sig så genom sådant jag har läst och konst jag har tagit del av.

Ett år av flanerande i Tallinn

För snart ett år sedan flyttade Alexandra Harald till Tallinn för en arbetspraktik på Finska institutet. Flytten har ändrat hennes läsvanor och således också haft en indirekt inverkan på hennes skrivande.

– Det här året har jag bekantat mig med Jaan Kross som är en av Estlands största författare och läst specifikt hans noveller som har ett mått av absurditet i sig. Jag har tyckt väldigt mycket om hans person- och miljöskildringar.

Jag har varit en sådan där obehaglig typ som har stått och stirrat på människor i spårvagnen

Det är ingen särskild händelse som har fungerat som inspiration för vinnarnovellen, men den tillfälliga hemstaden har varit avgörande då berättelsen utspelar sig i Tallinn.

– Jag har antagit nästan en voyeuristisk livsstil och gått runt här och tittat på människor. Jag har varit en sådan där obehaglig typ som har stått och stirrat på människor i spårvagnen. Sen har fantasin tagit vid därifrån.

De andra pristagarna är Amanda Nylund, som är från Nykarleby men bosatt i Jakobstad (andra pris) och Vendla Fagerudd, som är uppvuxen i Jakobstad men bosatt Helsingfors (tredje pris).

Hedersomnämnandena går till Rebecca Ahlbäck från Helsingfors och Daniel Wickström som är uppvuxen i Korsholm men bosatt i Åbo.