Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sommarväder på inkommande lagom till mors dag

Körsbärsträd vid Aura å.
Bildtext Körsbärsträden står i blom vid Aura å i Åbo.
Bild: Kamal Afarin / Yle

Veckan blir fin med behagliga temperaturer. Värmen tilltar redan i början av veckan och till veckoslutet kan temperaturerna ta sig över 20-strecket.

Veckan ger en försmak på sommaren och till mors dag kan vi vänta oss uppehåll och varmt väder, säger Yles meteorolog Laura Tuomola.

I början av veckan kan termometern visa 15 grader eller mer i inlandet. Längs kusterna håller havsbrisen ner temperaturerna något.

Mot slutet av veckan klättrar temperaturerna och det kan till och med bli varmare än 20 grader i de södra delarna av landet.

I norr är vädret inte fullt så klart, och särskilt under onsdagen och under veckoslutet kan det förekomma lätt regn.

Nästa vecka ser ut att bli varmare än vad som är normalt för tidpunkten, med temperaturer som rör sig mellan 15 och 20 grader. I väst kan det eventuellt regna något, men inga rikliga regnområden finns i sikte.

Just nu ser det ut som att värmen håller i sig in i juni. Yles meteorolog uppskattar att vi kan förvänta oss åtminstone fint vårväder, om inte sommarväder.

Risk för skogsbränder och svåra tider för allergikerna

Högtrycket kommer med torka och Meteorologiska institutets meteorolog säger till nyhetsbyrån STT att man redan nu ska vara medveten om risken för gräs- och skogsbränder.

För tillfället varnar Meteorologiska institutet för gräsbränder i delar av norra och mellersta Finland. Från och med onsdagen gäller också en varning för skogsbränder.

Torkan leder dessutom till besvär för pollenallergiker. I fredags observerades stora mängder björkpollen i södra Finland. Den här veckan sprider sig björken norrut och man kan räkna med rikliga pollenmängder i stora delar av landet.

Medan det ser ut som att alens frömjöl har gett med sig i södra Finland finns det fortfarande varierande mängder alpollen norrut.

Källor: Yle Uutiset, STT