Virpi Sailas är Kyrkslätts nya kommundirektör – SFP krävde att direktören stärker sin svenska och klarar prov
Kyrkslätts kommunfullmäktige valde ny kommundirektör på måndagskvällen. Kandidaten Virpi Sailas fick 34 röster av totalt 51 röster.
Sailas svarar i telefon samma kväll. Hon har just kommit hem från Tusbys kommunstyrelsemöte.
Sailas har jobbat som Tusbys kanslichef sedan 2021. Sailas har en magisterexamen i pedagogik och har tidigare jobbat som ledande tjänsteman inom bildningsväsendet i både Tusby och i Mäntsälä.
Intervjun görs på finska. Sailas medger att henne svenska inte är den starkaste.
– Jag förstår talad svenska väl, men annars måste jag ännu stärka mina kunskaper. Det är viktigt att vi värnar om en levande svenska, inte bara i Kyrkslätt men i hela Finland.
Sailas har i dagsläget jobbat kring 20 år inom kommunal förvaltning. Innan det jobbade hon som rektor, på Länsimäen koulu i Vanda.
– Jag sökte tjänsten eftersom Kyrkslätt är en väldigt livskraftig kommun. Läget är utmärkt, kommunen har fina samarbetsparter, bra ekonomi och fin natur. Det är en bra grund att utgå ifrån.
Sailas valdes för sju år, med en prövotid på sex månader.
Fullmäktige valde mellan tre toppkandidater. De övriga två var Jorma Haapanen, som fick tio röster, och Inka Tikkanen, som fick sju röster.
Tikkanen valdes till reservkommundirektör med 30 röster. Haapanen fick 21 röster.
”Många likheter mellan Tusby och Kyrkslätt”
Både Kyrkslätt och Tusby hör till de så kallade Kuuma-kommunerna, kranskommunerna kring huvudstadsregionens mitt.
– Vi har haft en del samarbete inom de ramarna. Bägge har goda möjligheter till tillväxt. Tusby har förstås en borgmästare, och jag har ansvarat för det operativa i samarbete med borgmästaren.
Det finns många likheter mellan kommunerna.
– Läget är den största skillnaden. Men många frågor kring boende och tjänster ser likadana ut.
Sailas är ursprungligen från Kajanaland. I dag bor hon i Helsingfors. Därifrån har hon också skött sin tjänst som kanslichef i Tusby.
– Jag har inte ännu hunnit fundera på var jag ska bo, men jag kunde tänka mig att bo i Kyrkslätt. Men jag tror det kommer att fungera bra att jobba även över kommungränserna såsom jag gjort hittils.
Hur ser Kyrkslätt ut om sju år, när din period är över?
– Kyrkslätt är ett bra ställe att bo och ha ett företag i. Vi har god infrastruktur och många fler invånare, och kulturutbudet är starkt, helt som i dag. Klimatfrågan kommer förstås att vara väldigt aktuell under perioden, säger Sailas.
SFP krävde svenskt språkprov
– Fullmäktige väljer direktör för första gången på 22 år. Direktören är en förebild för alla Kyrkslättbor. Språkkunskaper är viktigare än för andra tjänstemän, sade Ulf Kjerin (SFP) före valet.
SFP:s fullmäktigegrupp lämnade en kläm om att det är viktigt att direktören kan föra diskussioner på svenska. Enligt klämmen ska kommunen sätta som mål att direktören lär sig svenska, och utför ett lämpligt nivåprov inom utsatt tid.
– I intervjuer har det visat sig att kandidaterna inte har använt sin svenska, så de behöver öva sig för att kunna diskutera med våra invånare, sade Kjerin.
Klämen föll ändå i fullmäktiges omröstning, med 28 röster mot klämen. 19 ledamöter röstade för klämen, medan fyra röstade blankt.
Tidigare direktör avgick på grund av förtroendebrist
Då den öppna ansökan till tjänsten avslutades i mitten av mars hade nitton personer sökt tjänsten.
I slutet på fjolåret avgick tidigare kommundirektör Tarmo Aarnio, och uppgav att orsaken var förtroendebrist mellan honom och kommunstyrelsen och -fullmäktige.
Svenska Yles granskning visade att det i bakgrunden fanns spänningar mellan kommundirektören och långvariga styrelseledamöter – men inga tydliga skäl till förtroendebristen.
Granskning: Liten krets förberedde uppsägning av kommundirektören i Kyrkslätt – politiker talar om systematiska attacker mot direktören
Kommundirektören i Kyrkslätt avgick i december.
Artikeln har uppdaterats den 8 maj 2023 klockan 22:23 med en intervju med Virpi Sailas.