Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländarna vill inte se någon Fixit – stödet för EU är på rekordnivå

Uppdaterad 09.05.2023 09:56.
Finlands och EU:s flaggor bredvid varandra i närbild.
Bildtext Inställningen till EU är positivare än någonsin bland finländarna.
Bild: Petteri Bülow / Yle

EU har ett fortsatt starkt stöd bland finländarna. Över 60 procent av landets befolkning förhåller sig positivt till vårt medlemskap i unionen, visar en undersökning som Näringslivets delegation Eva har gjort.

Många anser att EU-medlemskapet medför säkerhet, och inställningen till EU har varit positivare än någonsin tidigare sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina i februari 2022.

”De som är kritiska till EU är särskilt personer som är mycket missnöjda med det finländska samhället och den finländska demokratin”, skriver Evas redaktionschef Sami Metelinen i ett pressmeddelande.

Studerande positiva, Sannfinländarnas väljare fortsatt mest skeptiska

EU får störst stöd bland finländare i åldern 18–25 år och över 65 år, akademiskt utbildade och studerande.

EU-positivast är också personer som röstar på Svenska folkpartiet, De Gröna, Socialdemokraterna och Samlingspartiet.

Sannfinländarnas väljare är mest kritiska till EU och över hälften av dem har en negativ inställning till unionen. En femtedel av partiets väljare har ändå en positiv inställning till EU, och också bland Sannfinländarnas väljare har inställningen blivit mer positiv sedan kriget i Ukraina började.

Över 2 000 finländare deltog i Evas undersökning, som gjordes i januari och februari. Felmarginalen är 2–3 procent åt bägge håll.

Rättelse 9.5.2023 klockan 9.55: ”Över hälften av sannfinländarnas väljare vill att Finland ska lämna EU” ändrat till ”över hälften av sannfinländarnas väljare är negativt inställda till unionen”.