Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Daghemspersonalen i Sibbo kan få arbetskläder: ”Det har jag väntat på”

Uppdaterad 10.05.2023 09:07.
Två kvinnor sitter vid en sandlåda tillsammans med flera barn. En av kvinnorna ler.
Bildtext Daghemspersonalen är ute i ur och skur. Camilla Martin och Heidi Koski behöver hållbara, varma kläder som håller både vatten och vind.
Bild: Mira Bäck / Yle

Politikerna i Sibbo funderar på om kommunen kan skaffa arbetskläder åt personalen inom småbarnspedagogiken.

– Jag tycker det är en positiv sak. Jag har väntat på det en tid redan, säger Heidi Koski.

Hon och kollegan Camilla Martin jobbar på enheten Solåkern vid Alvägens språkbadsdaghem, som finns i ett stort gult trähus i Nickby centrum.

– Det här har många inom småbarnspedagogiken talat om i många år. Vi får släpa våra kläder mellan hemmet och dagis eller så får vi ha två uppsättningar varma ytterkläder, säger Martin.

Koski och Martin är som bäst ute med barnen. Några gungar, andra bygger sandkakor eller koja.

– Det här är ett mångsidigt jobb. Vi både sitter, kryper, springer, är i skogen, vi kanske klättrar i träd. Vi är dessutom ute i jätteregnigt väder, så jag hoppas också på regnkläder. Det är inte något jag behöver privat men här är vi ute i alla väder, säger Martin.

Två kvinnor i ytterkläder står på en gård och ler mot kameran. Bakom dem syns några barn som leker invid en rutschkana.
Bildtext Heidi Koski och Camilla Martin gillar tanken på att få arbetskläder. Martin skulle också gärna ta emot varma uteskor som är lätta att röra sig i och som håller en upprätt när det är halka.
Bild: Mira Bäck / Yle

Koski har en uppsättning ytterkläder på jobbet, men eftersom hon är ganska frusen brukar hon ta med sig extra plagg hemifrån så att hon kan klä sig i flera lager.

– Det skulle underlätta massor om man på dagis skulle få ha helt separata kläder, och så skulle man inte behöva tänka på att de slits och blir smutsiga. Vinterkläder vill man inte tvätta så hemskt ofta heller så att inte värmen försvinner, säger Koski.

Martin brukar använda samma ytterkläder på jobbet och hemma. Liksom Koski konstaterar hon att kläderna slits och ofta blir smutsiga på dagis. Det kostar att med jämna mellanrum skaffa ny jacka och nya uteskor och utebyxor.

Martin berättar om en lång vinterjacka hon köpte och som det gick dåligt för ganska snabbt.

– Inom några veckor hade den ett ganska stort hål som det flög ut dun från. Det var nog meningen att den skulle hålla betydligt längre än den gjorde, säger Martin.

Till all tur hade Koski tyglappar som kan användas i just sådana här situationer. Martin kunde använda dem för att tejpa ihop sin jacka, så nu är den så gott som hel igen.

Ska locka personal

Att erbjuda personalen inom småbarnspedagogik arbetskläder är ganska nytt. Vissa andra kommuner i landet har nyligen börjat göra det, men i Östnyland torde Sibbo vara först ute.

Förslaget om arbetskläder kom av Charlotta Engblom (SFP) och 28 andra fullmäktigeledamöter som lämnade in en motion i fjol. Tanken är att kommunen ska skaffa ytterkläder åt personalen för mellansäsongerna och för vintern.

Politikerna hoppas det skulle ge Sibbo en fördel både när det gäller att locka ny personal och att behålla den nuvarande personalen.

– Jag tror nog att det skulle kunna locka. Jag tycker själv det låter bra. Om jag nu får lite jobbkläder så skulle jag bli glad, säger Koski.

En kvinna gräver med liten spade i sandlåda. Framför henne till vänster syns en ung pojke bakifrån, han gräver också i lådan.
Bildtext Varma kläder och lager på lager är det som gäller för både barn och vuxna på dagis. Heidi Koski och hennes kolleger är mycket ute med barnen.
Bild: Mira Bäck / Yle

Martin tror inte arbetskläderna i sig självt får ny personal att strömma till Sibbo.

– Men det är positivt, något extra, säger Martin.

Förutom att personalen skulle ha egna arbetskläder så föreslås det också att daghemmen skulle få kläder för allmänt bruk som vikarier kan använda.

– Tanken är god. Vi får se hur det fungerar, vi måste säkert ha kläduppsättningar i olika storlekar, funderar Martin.

Arbetskläderna beräknas kosta kommunen 90 000 euro per år.

Bildningsutskottet behandlade frågan på tisdagskvällen och godkände förslaget om att skaffa arbetskläder åt dagispersonalen. Ärendet går ännu vidare till kommunstyrelsen och -fullmäktige.

Ett stort gult trähus med rött tak och två ingångar.
Bildtext Enheten Solåkern vid Alvägens språkbadsdaghem håller till i ett stort solgult trähus.
Bild: Mira Bäck / Yle

Diskussion om artikeln