Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Skam, Exit och mycket mer: Stig in i de norska seriernas guldgruva – med vilken vill du fira Norges nationaldag?

Evy och alltid, Exit och Norges flagga
Bildtext För Evy och Alltid och Exit är några av de Norska serier du behöver se när du firar Norges nationaldag.
Bild: NRK/Yle/Kollage: Camilla Fagerholm

Skandalseriernas kung, nördpower, hårdhudade makrillfiskare och feelgood som känns djupt i magen – här finns något för alla! Vi firar Norges nationaldag genom att lista de bästa norska serierna på Arenan.

Det började med numera odödliga Skam och resten är historia. Få europeiska länder är lika bra på att vräka ur sig toppserier som vårt kära grannland Norge.

Den 17:e maj firar Norge sin nationaldag, syttende mai. Vi kalasar på distans genom att lista de bästa norska serierna på Arenan.

Evy blickar ut mot landskapet
Bildtext Evy försöker hitta sig själv pånytt i den moderna bröllopsserien För Evy och alltid.
Bild: NRK/Yle

Bröllopsserie som sätter sprätt på sin genre – något för den hopplösa romantikern!

Är du svag för romantiska komedier? Då kan För Evy och alltid vara något för dig. I fokus står Evy, en ung kvinna vars drömmar om ett prinsessbröllop skrotas skoningslöst. När hon drar sig tillbaka till sin gamla hemstad för att sörja förändras allting tack vare mormors stängda bröllopsbutik.

Det är bitterljuvt, det är vackert och det är feelgood så det känns djupt i magen. Den här romantiska bröllopsserien sätter en modern prägel på genren och eliminerar såväl klyschor som sötsliskighet. Och är det inte fräscht att landsorten får komma fram i kontrast till alla storstadsskildringar?

Se För Evy och alltid på Arenan.

Två unga ligger ner i mossan
Bildtext En omöjlig romans står i fokus i Vi lovat ett helvete.
Bild: Max Emanuelson

Omöjlig kärlek, woke-fängelse och spiralformade könsorgan i Vi lovar ett helvete

När Daniel plockar upp Elin som ska lifta till en fest slår det gistor på en tjugo kilometers håll. Men vad händer när den arbetslösa Daniel tar ett jobb i en lokal gruva för att kunna ta hand om sin mamma? Den nya förtjusningen visar sig nämligen vara en renskötare som kämpar för att bevara släktens betesmarker.

Han lyssnar fortfarande på Michael Jackson, hon är woke eller ”lever i ett woke-fängelse” som han uttrycker det. Det är miljöaktivist mot klimatskeptiker – en omöjlig match. Ändå skämtar de om spiralformade könsorgan och hånglar på en toalett. Deras kärlek är omöjlig – men att hållas ifrån varandra är lika otänkbart.

Vi lovar ett helvete finns på Arenan.

Ungdomar framför en abibuss
Bildtext Vägen till A-bussen är lång och mödosam i Russebussen.
Bild: NRK

Nördpower och ökentorr humor i Russebussen

Äntligen är det abivår och den bästa tiden i livet! Men inte för Eigil och Vip, den nördiga duon vars fina abibuss hamnar på havsbottnen. Nu måste de ta sig in på skolans populäraste russebuss – till varje pris. Vänskap, betyg och framtid sätts på spel under den här mödosamma resan till A-bussen.

Med ökentorr humor och nördpower bjuder Russebussen på höga charmpoäng.

Russebussen finns att se här.

Jeppe (Jon Øygarden), William (Pål Sverre Hagen), Henrik (Tobias Santelmann) och Adam (Simon J. Berger) står alla vid en köksö som är uppdukad med sprit och bål.
Bildtext Exit är en modern klassiker bland nordiska serier.
Bild: Freemantle / NRK

Exit – skandalseriernas kung

Om du inte sett den här skandalomsusade serien har du ännu en chans att se det här massiva fenomenet! Och du som sett Exit hinner med en runda till. Finanshajarna Adam, Henrik, Jeppe och William är mångmiljonärer och småbarnsföräldrar med en omättlig aptit på droger, våld, sex och grov insiderhandel. De har allt men tomheten inombords växer.

De norska börshajarnas vardag är chockerande, fascinerande och baserar sig dessutom på verkliga händelser. Moralen är tvivelaktig, men det finns alltid en kall drink och det mesta går att köpa.

De två första säsongerna av Exit finns att se fram till den 31 maj. Den tredje säsongen ligger ute längre.

Man håller krabba på fiskebåt
Bildtext Välkommen till makrillfiskarnas saltstänkta vardag! Fiskarna bjuder på annorlunda reality.
Bild: NRK

Reality om hårdhudade makrillfiskare – följ med dem i ett år

Känner du lukten av salt? Kustfiskarna Geir, Jarand och Rune har ett av Norges mest fysiskt krävande yrken då de är ute på havet i flera veckor i sträck i jakt på makrill. I den här fängslande realityserien får du följa med deras vardag i ett helt år.

Det krävs både mycket jobb och lite gammal, hederlig fiskelycka för att lyckas. Varning för råbarkade havsbjörnar!

Fiskarna finns på Arenan.

Tjej och kille sitter på en mur och ser romantiska ut
Bildtext Skrotad är en uppfriskande annorlunda serie som låter raggarna lysa i huvudrollen.
Bild: Max Emanuelson

Raggarlivet i sällsynt småstadsskildring

Du som missat den här pärlan har något att se fram emot! Det är nämligen inte varje dag raggare på landsbygden får spela huvudrollen i en serie. Den första säsongen handlar om Glenn-Tore som mekar om dagarna och festar om nätterna. Under den hårda ytan är han totalt hjärtekrossad och vill ha sitt ex tillbaka.

I säsong två och tre breddas fokus och du får lära känna flera av Glenn-Tores kompisar och framför allt flickvännen Hege. Småstadsskildringen är en trend vi inte ser något slut på, och en välkommen sådan efter alla glassiga metropoläventyr.

Det finns tre säsonger av Skrotad på Arenan.