Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasas ledande politiker fick fortsatt förtroende

Vasas stadsfullmäktige valde på måndagen nytt presidium och ny stadsstyrelse för de kommande två åren – de flesta som haft posterna de senaste två åren blev omvalda.

Joakim Strand (SFP) fortsätter som fullmäktigeordförande, Maria Tolppanen (SDP) fortsätter som styrelseordförande. I styrelsen blev det några förändringar, till exempel slutar den nyvalda riksdagsledamoten Anne Rintamäki (Sannf) i styrelsen.

Från och med den här fullmäktigeperioden väljs styrelsen och presidierna i Vasa för två år i taget. Flera andra kommuner har liknande system – i Korsholm görs samma val nästa vecka och i Pedersöre i början av juni.

Relaterat

Kaskisten kaupungin kyltti

Kaskö väljer Södra Österbotten i sysselsättningsreformen

Motförslag om att vänta fick inte gehör.

Hangö stadshus en solig sommardag, folktomt utanför.

Hanna Höglund ny kanslichef i Hangö efter sluten omröstning

valet stod mellan förnyelse och erfarenhet.

Jakobstadsfullmäktige gav grönt ljus för planering av ny skola för svenskspråkiga elever

Stadsfullmäktige i Jakobstad kunde på måndagskvällen enas i frågan om stadens skolnät.

Det här innebär att det nu står klart att staden kommer att planera för en ny skola för svenskspråkiga elever i årskurs noll till fem. 250 000 euro beviljades samtidigt i planeringsanslag.

En majoritet av fullmäktigeledamöterna ställde sig bakom detta förslag, som även var stadsstyrelsens.

Helt eniga var man ändå inte. Helena Sipinen, ledamot för Pro Pietarsaari, föreslog undre mötet att pengarna skulle beviljas för att planera en ny skola för finskspråkiga elever.

Sipinens förslag fick sju röster, tre ledamöter röstade blankt och 33 ledamöter ställde sig bakom styrelsens linje.

Peter Boström (SFP) fungerade som ordförande under mötet. Boström säger att det känns bra att äntligen ha ett beslut i den här frågan, som varit föremål för flera år lång debatt i staden. Meningen är att planeringsarbetet kan starta redan i höst.

Peter Östman slutar som fullmäktigeordförande i Larsmo

Peter Östman (KD) slutar som fullmäktigeordförande i Larsmo. Ordförandebytet var planerat sedan tidigare, och är inte en direkt följd av rikspolitiken och och eventuell regeringsmedverkan för KD.

Halva fullmäktigeperioden har gått och överenskommelsen för två år sedan var att då stiger Östman åt sidan och Andreas Hjulfors (också KD) tar över klubban.

SFP:s Jan-Anders Fagerhed forsätter som första viceordförande, medan andra viceordförande går till SDP och Bernhard Bredbacka i stället för KD:s Pernilla Löfs-Grankulla, också det enligt tidigare överenskommelse.

Raseborgs stadsfullmäktigeordförande Linnéa Henriksson

SFP och SDP möblerade om på ordförandeposter i Raseborg

Fullmäktige slår fast vem som sköter vilken post den 15 maj.