Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Putin upprepar anklagelser mot västländerna och Ukraina

Uppdaterad 09.05.2023 11:45.
Putin säger att Ryssland utsätts för krig - Spela upp på Arenan

Rysslands president Vladimir Putin anklagar västländerna för att sprida hat och russofobi. Som exempel nämnde han att man rivit minnesmärken över sovjetiska soldater.

I sitt årliga tal under segerdagsparaden på Röda torget i Moskva drog Putin klara paralleller mellan andra världskriget och det pågående ryska anfallskriget mot Ukraina.

Putin sa att västländerna glömt vem det var som besegrade nazisterna under andra världskriget. Putin nämnde inte den roll som landstigningen i Normandie och slaget om Italien spelade i segern över Nazityskland.

– I dag står civilisationen igen inför en avgörande vändpunkt. Ett riktigt krig har inletts mot vårt hemland. Vi har slagit tillbaka internationell terrorism, vi kommer att försvara invånarna i Donbas, vi kommer att säkra vår trygghet, sa Putin.

Putin sa att Ryssland idag försvarar sin suveränitet.

– Man har inlett ett krig mot vårt fosterland, sa Putin.

Påståendet är uppseendeväckande med tanke på att det var Ryssland som invaderade Ukraina 2014 och sedan inledde ett storskaligt anfallskrig mot samma land den 24 februari 2022.

Framtiden beror på kriget

I det drygt tio minuter långa talet upprepade Putin flera av den ryska propagandans huvudteman från de senaste femton månaderna.

Putin sa att Ukrainas ledare kommit till makten genom en kupp och att ukrainarnas hålls gisslan av sina ledare och västländernas ambitioner.

Enligt Putin strävar Rysslands fiender efter att förgöra hela den ryska nationen. Han berömde också alla soldater som deltar i det som Ryssland kallar för den militära specialoperationen i Ukraina.

– Statens och folkets framtid beror på er, sa han.

Enligt Putin står hela det ryska folket enat med de soldater som strider i Ukraina.

Nedbantad parad

Kriget märktes också tydligt i årets segerdagsfirande. Ryssland har under tidigare år använt segerdagsparaderna för att visa upp nya vapensystem och måla upp en bild av en modern och stark krigsmakt.

I år ställdes paraderna in i flera städer och inga stridsflyg deltog i firandet i Moskva. Antalet soldater hade krympts ned från fjolårets 11 000 till 8 000. Antalet fordon hade också minskat drastiskt jämfört med i fjol.

Den enda stridsvagnen som deltog i paraden på Röda torget var en T-34-85, det vill säga en historisk krigsmaskin från andra världskriget.