Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HBL:s nya chefredaktör Kalle Silfverberg vill värna om papperstidningen och lokaljournalistiken: ”Ligger mig nära hjärtat helt enkelt”

Uppdaterad 09.05.2023 16:33.
Kalle Silfverberg: Jätteroligt att komma till Hufvudstadsbladet - Spela upp på Arenan

Kalle Silfverberg blir ny chefredaktör för Hufvudstadsbladet. Han tar över efter Erja Yläjärvi, som har axlat ansvaret sedan 2021.

– Det känns riktigt bra, rentav fantastiskt. Det känns bra att komma till en tidning som är i gott skick nu, säger Silfverberg när Svenska Yle träffar honom på HBL:s redaktion i Helsingfors.

De senaste dryga tio åren har Silfverberg arbetat vid Helsingin Sanomat i olika roller, för tillfället som redaktionell utvecklingschef vid tidningen. Sanomaterfarenheten tror han kommer till nytta på HBL.

– Det jag framför allt kan ta med mig är inblicken i hur ett stort mediehus jobbar när det löper som bäst. Det kan vi säkert tillämpa i mindre skala här.

Silfverberg nämner förutom journalistiken också teknisk utveckling och försäljning som viktiga områden att fokusera på.

KSF Medias vd Anna Hellerstedt uttrycker sitt förtroende för den nya chefredaktören.

– Kalle har extremt goda förutsättningar att lyckas, säger hon till HBL.

Lokaljournalistiken ”nära hjärtat”

Silfverberg blir också ansvarig utgivare för KSF Medias lokala tidningar, Västra Nyland och Östnyland. Det meddelade HBL på sin webbsida under tisdagen.

Silfverberg tror att hans bakgrund i lokaljournalistiken också kan visa sig vara värdefull. Han har bland annat lett Helsingin Sanomats lokalredaktion i flera år.

– Lokaljournalistiken ligger mig nära hjärtat helt enkelt. Därför är jag ivrig att lära känna Västis och Östnyland ännu bättre.

Vilken betydelse ser du att lokaljournalistiken överlag ska ha i KSF Medias mediepalett?

– Lokaljournalistiken har en betydelse som en informationskälla men också som en plats att samlas kring. Lokala medier kan återge de lokala berättelserna och skapa en lokal sammanhållning.

Chefredaktören ska synas och höras: ”Men att ägna hela sin tid på Twitter är inte sunt”

Chefredaktören leder en redaktion, skriver ledartexter och är av tradition även tidningens ansikte utåt. Men varje chefredaktör lägger sin egen prägel på uppdraget. Frågan är hur mycket Kalle Silfverberg tänker synas i offentligheten som chefredaktör?

– Jag kommer att synas i form av ledartexter och genom att delta i samhällsdebatten på andra arenor. Jag tycker det hör till en chefredaktörs uppgifter att i någon mån vara opinionsbildare eller åtminstone samhällskommentator.

– Den allra viktigaste uppgiften är ändå att leda redaktionen och möjliggöra att alla journalister och anställda kan göra ett gott jobb.

Hur mycket kommer du som chefredaktör att synas på sociala medier?

– Jag har redan en viss synlighet, även om jag inte nu varit särskilt aktiv eftersom min roll varit annorlunda på Helsingin Sanomat. Det blir kanske en och annan postning, men att ägna hela sin tid på Twitter är nog inte sunt för någon.

Silfverberg: Papperstidningen har en ”god framtid”

Papperstidningens framtid är ett ständigt samtalsämne inom tidningsvärlden. Allt fler väljer att läsa sin tidning digitalt, samtidigt som produktionen av papperstidningen slukar upp stora summor.

Enligt Kalle Silfverberg har papperstidningen fortsättningsvis en framtid på HBL.

– Jag har inte ännu koll på alla siffror i det här huset men överlag tror jag papperstidningen i någon form har en god framtid i branschen. En annan sak är att distributionen sju dagar i veckan över hela landet redan nu är omöjlig.

– Vi måste hitta sätt att göra papperstidningen lockande och möjlig att trycka och producera.

Samtidigt gäller det att utveckla den digitala sidan, betonar Silfverberg.

– Det är kanske det enskilt viktigaste uppdraget: att se till att de som vill prenumerera på medier digitalt väljer HBL.

Hur det ska ske vill Silfverberg inte utveckla i nuläget.

– Det ska vi komma fram till här. Det är egentligen det vi börjar med.

Hur ser du överlag på HBL:s ekonomiska förutsättningar att producera kvalitetsjournalistik framöver?

– HBL har en god ägare i KSF Media och ägaren har en grundmurad vilja att producera kvalitetsjournalistik på svenska i Finland. Jag litar på att viljan finns kvar också i framtiden.

Diskussion om artikeln