RS-virus ännu värre än influensa – snart finns ett vaccin på den europeiska marknaden
RS-viruset är inte bara farligt för spädbarn. Viruset ligger också bakom många fall där vuxna hamnar på sjukhus på grund av luftvägsinfektioner.
I åratal trodde man att RS-viruset var ett problem för de yngsta barnen. Viruset brukade orsaka epidemier som var kraftigare vartannat år. Varannan vinter kunde man räkna med att små barn hamnade på sjukhus med pipande och ansträngd andning.
– Men de senaste åren har vi fått ny information: det här är inte bara de små barnens sjukdom utan en sjukdom som kan drabba vissa typer av patientgrupper hårt. Det här säger Heikki Ekroos, som är lungöverläkare i Borgå.
Framför allt handlar det om personer över 65, i synnerhet de som har astma eller lungsjukdomar, dessutom personer i alla åldrar med hematologiska sjukdomar.
– Länge tänkte vi att influensa är en besvärlig sjukdom, men nu har vi insett att RS-viruset är en ännu värre sjukdom. 6-10 procent av dem som hamnar på sjukhus på grund av luftvägsinfektioner har RS-virus.
En större undersökning har enligt Ekroos visat att RS-viruset helt tydligt ledde till längre vårdperioder och också till ett något större behov av intensivvård jämfört med A-influensa.
Information om RS-virus på köpet vid många coronatest
Överraskande nog är det coronapandemin som lett till att läkarvetenskapen fått upp ögonen för riskerna med RS-virus. I många fall har sjukhusen testat personer för coronavirus genom att använda ett snabbtest som testar för fyra olika sjukdomar samtidigt: A-influensa, B-influensa, RS-virus och Coronavirus. Det här har gjort det tydligt att RS-viruset ligger bakom många fall där personer läggs in på sjukhus med andningssvårigheter.
I sin mildare form ger RS-viruset förkylningssymptom, men man kan alltså också bli allvarligt sjuk med hög feber och andningssvårigheter. Typiskt för RS-viruset är att det ger problem med inandning och pipande andning.
– En i övrigt frisk vuxen kan också börja andas pipande av RS-viruset och då tror man lätt att det handlar om astma. Med närmare 40 graders feber ovanpå det mår man ganska dåligt och kan hamna på sjukhus.
RS-viruset röjer också väg för bakterier, vilket kan leda till sekundärinfektioner som till exempel lunginflammation.
Lång väg till vaccinationsprogrammet
Amerikanska FDA har nyligen godkänt GSK:s vaccin för försäljning och Europeiska läkemedelsmyndigheten har rekommenderat vaccinet. Det innebär enligt Ekroos att läkemedelsmyndigheten gett sitt vetenskapliga godkännande och att vaccinet väntas godkännas för försäljning inom några veckor.
Arbetet med vaccinet har pågått i decennier. GSK:s vaccin är ett traditionellt vaccin med adjuvans som tillsatts för att öka förekomsten av antikroppar. Effekten är 82 procent, vilket enligt Ekroos är riktigt bra för ett vaccin.
Däremot kommer det att dröja ytterligare någon månad innan forskningsresultaten kan visa om det nya vaccinet ger långvarig immunitet eller om det likt influensavaccinet behöver tas på nytt varje år.
Eftersom det än så länge inte finns något försäljningstillstånd finns det inte heller någon information om priset.
– Det kommer hur som helst att ta åratal innan vi har med vaccinet i vaccinationsprogrammet, såvida ingen lobbar väldigt effektivt för det i samband med de pågående regeringsförhandlingarna.
Det finns inte heller tillräckligt med forskning för att vi ska kunna veta hur dyra RS-epidemierna blir för sjukvården.
– Men när allt det här blir klart och vi ser hur vaccinationer kunde påverka kostnaderna ser jag ingen orsak till att RS-viruset inte skulle kunna ingå i vaccinationsprogrammet, säger Ekroos.