Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nyöppnade konstmuseet Chappe har lockat tusentals – många bekantar sig också med Ekenäs

Ett modern hus med svarta väggar och fönster på taket intill ett gammalt rött trähus och ett rött tegelhus.
Bildtext Konstmuseet Chappe i Ekenäs sett från innergården som man delar med Raseborgs museum och stiftelsen Pro Artibus.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Omkring 5 000 personer har besökt det nya konstmuseet Chappe i Ekenäs sedan det öppnade i mitten av april. Museets personal är mycket glad över det stora besökarantalet.

Det nya museet för modern konst, Chappe, finns på samma gård som Raseborgs museum och Galleri Elverket som tillhör stiftelsen Pro Artibus. Chappe öppnade den 16 april.

Museibiträde Cecilia Etzell berättar att en stor del av besökarna kommer från orter utanför Västnyland.

– Vi har tagit emot många bokningar från till exempel Tammerfors och ännu längre bort.

De som besöker museet vill också se på annat i Ekenäs när de väl är på besök, berättar Etzell.

– Vi samarbetar med turistbyrån så det är jätteroligt att kunna rekommendera annat besökarna kan se på. Det är fint att många från andra delar av Finland besöker Ekenäs som de annars inte skulle ha hört talas om.

Chappe i Ekenäs lockar massor med besökare

15:06

Ungefär 5 000 besökte museet under de tre första veckorna och det är mer än vad personalen varit van att ta emot. Museets personal är ändå van vid att ha en utställning som många vill se, nämligen utställningen i Raseborgs museum om konstnären Helene Schjerfbeck.

– Den har alltid lockat besökare så den är vår lilla Mona Lisa. De nya besökare som kommer till Chappe blir positivt förvånade då de hittar den här utställningen också.

Det fantastiska huset är nu inklämt mellan de andra byggnaderna

Peter Heinström om konstmuseet Chappe

Raseborgs stad räknar med att Chappe ska locka 50 000 inhemska och utländska besökare per år.

Cecilia Etzell säger att i Chappe är det i synnerhet de permanenta utställningarna som lockat folk, till exempel Petri Vainios Speglingar som finns i entrén. Besökarna reagerar ofta på lamporna när de kommer in i Chappe.

– Jag brukar säga till besökarna att konstverket påminner lite om vattnet på våren då isen smälter. Isen har ett klingande ljud då den rör på sig och taklampan har lite samma effekt då det blåser och de rostfria stålbitarna rör på sig.

”Chappe borde finnas vid Södra viken”

Ekenäsbon Peter Heinström, före detta politiker och tidigare ordförande för föreningen Schjerfbecksällskapet i Ekenäs, tycker att konstmuseet Chappe är en fantastisk byggnad på fel plats.

Museet finns på Gustav Wasas gata 11 i närheten av Rådhustorget, men Heinström skulle hellre ha sett att det byggdes i närheten av Villa Skeppet som ritades av arkitekt Alvar Aalto.

– Det är perfekt på det sättet att här finns Raseborgs museum och stiftelsen Pro Artibus, men huset Chappe borde finnas vid Södra viken.

Utställningarna behöver tid

Peter Heinström tycker att utställningarna i kulturkvarteret längs Gustav Wasas gata stöder varandra och det är bra ur en turistsynvinkel.

– Men det fantastiska huset är nu inklämt mellan de andra byggnaderna. Man kan inte få allt.

Ett hus med svarta väggar och ett högt fönster på taket. Det är museet Chappe,
Bildtext Chappe har lockat många besökare under den första månaden.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Chappes utställningar uppfattar Heinström som krävande.

– Man måste ge dem tid, man hinner inte uppfatta idén med dem om man bara springer genom museet.

Heinström har deltagit i en guidad tur på museet som han tyckte var mycket bra.

– Då fick man veta mera om bakgrunden och tanken med museet. Det gav mycket. Utan vägledning så ska man ge sig tid att fördjupa sig i utställningarna.

Det var genforskaren Albert de la Chapelle som tog initiativ till konstmuseet Chappe. Det byggdes och bekostades av Albert de la Chapelles konststiftelse och donerades sedan till Raseborgs stad.

Diskussion om artikeln