Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Grankulla IFK är en seger ifrån klubbens första mästerskap på 14 år: ”Skulle kännas väldigt bra att vinna”

Johanna Hilli tar emot bollen.
Bildtext Johanna Hilli valdes till den andra finalmatchens näst bästa spelare.
Bild: Tomi Hänninen / Handbollsförbundet

Grankulla IFK leder finalserien över Dicken med 2–0. På tisdagen kan GrIFK ta sitt första FM-guld sedan 2009.

Dicken vann grundserien i damernas handbollsliga medan Grankulla IFK slutade tvåa. Samma lag möts i FM-finalen, men sett till grundserien, är ställningen för tillfället den motsatta: GrIFK har vunnit de två första finalmatcherna, Dicken jagar fortfarande sin första seger.

Matchboll på tisdagskvällen, med andra ord.

Där Cocks långt har dominerat herrhandbollen på senare år, har damhandbollens två giganter varit Dicken och HIFK, även om GrIFK tog sig till final även i fjol.

Helsingfors IFK fick i år nöja sig med FM-brons medan GrIFK igen utmanar Dicken om de ädlaste valörerna. Och, som sagt: i skrivande stund är det fördel Grankullalaget som försöker lägga beslag på sitt andra finska mästerskap på damsidan.

Tog matchboll inför fullsatta läktare

Så här långt har det i alla fall gått planenligt: i den första finalen i onsdags överraskade Grankulla IFK Dicken på bortaplan med uddamålet 24–23 och i returen i fredags i en fullsatt Granigrotta var hemmalaget bättre med 27–22.

I fjolårets finaler var Dicken bättre med klara 3–0, men nu är det omvända siffror på lut – om inte Dicken får ny kurs på skutan.

– Ingen av oss spelare var med senast vi vann, så visst vore det här en stor grej med tanke på att Dicken dominerat serien i flera år, säger Johanna Hilli för Yle.

– Det skulle kännas väldigt bra att vinna. En seger i kväll vore stort, vi skulle ha överträffat oss själva då, säger Hilli.

Den tredje finalmatchen kör i gång i Britas i Helsingfors klockan 19.15. Tre segrar krävs för att koras till finska mästare.

Diskussion om artikeln