Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tillsvidare svalt intresse för Eero Lehtis stugby i Pyttis: ”Jag tror vi lyckas i sommar”

Uppdaterad 15.05.2023 07:42.
En stenig strand vid vatten.
Bildtext En handfull tomter ligger precis invid Spjutsundet.
Bild: Leo Gammals / Yle

32 tomter har lagts ut till försäljning i stugbyn i Spjutsund i Pyttis. Reservationerna väntar på sig, men företagaren Eero Lehti tror att de första husen byggs nästa vår.

Rundorna kring skärgårdsbyn i Spjutsund i Pyttis har varit många och långa, men i juli 2022 vann detaljplanen laga kraft.

Företagaren och före detta riksdagsledamoten Eero Lehti köpte området med tillhörande hamn för 450 000 euro i december.

Detaljplanen ger möjlighet till dryga 50 småhustomter, varav 32 tomter sattes ut till försäljning och för reservation i slutet av mars. Fyra strandtomter är nu reserverade, en av Lehti själv. Planeringen av de resterande tomterna har skjutits på framtiden.

Lehti är rätt nöjd med hur projektet framskrider.

– Det finns ingen bättre plats än det här området. Det ekonomiska läget i Finland är inte det bästa, men jag tror att vi lyckas under den här sommaren, säger Lehti.

En äldre man med grått hår i grå kostym vid en brygga i skärgården.
Bildtext Eero Lehti hoppas att både fast boende och skärgårdsbor ska trivas vid Spjutsundet.
Bild: Leo Gammals / Yle

Lehti tror på möjligheten att sälja tio till femton tomter i sommar. Priset ligger på mellan 80 000 och 120 000 euro per tomt och tomtstorlekarna varierar från cirka 500 till 800 kvadratmeter.

Det planerade området ligger på vardera sidan om Spjutsundsvägen. Det är fortfarande till största delen täckt av skog och väldigt stenig mark, men Lehti utlovar ett bra läge för alla tomtägare.

– Vi har planerat så att alla har havsutsikt. Det finns fiskare som inte är intresserade av att ha huset nere vid stranden, men nog av fiske. Det är billigare att bo högre upp, och då har man råd att köpa större båt, säger Lehti med ett skratt.

Byggrätten varierar mellan 150 och 220 kvadratmeter beroende på tomtens storlek.

Vattendrag syns mellan träden i skogsområde.
Bildtext Alla tomtägare ska kunna se havet, lovar företagaren Lehti.
Bild: Leo Gammals / Yle

Innan det blir aktuellt för tomtägarna att börja ansöka om bygglov ska kommunaltekniken vara i skick. Vatten- och avloppsledningar för skärgårdsbyn grävs som bäst ner längs Svartbäcksvägen, sedan står gator och gatubelysning i tur.

– Jag tror att vi får planerna för all kommunalteknik klara under sommaren, i bästa fall före midsommaren. Men jag tror att de flesta kan börja bygga våren 2024, säger Lehti.

Spjutsundets hamnområde ingick i affären medan kommunen behåller ett grönområde på östra delen av fastigheten. Grönområdet kommer fungera som en buffertzon mellan byn och grannarna intill.

Rött trähus med två bilar parkerade framför sig.
Bildtext Lokalerna för fiskförädling i hamnen står tomma.
Bild: Leo Gammals / Yle

År 2013 hyrde fiskföretagaren Sami Kirjavainen kylförråd och lokaler för fiskförädling i fiskhamnen, med avsikten att sälja fisk och fiskprodukter vid Spjutsundet då det är säsong.

Spjutsundet lämpar sig bra för fiske eftersom hamnen är isfri redan från tidig vår till sen höst. Det finns potential för att handla i strömming, lax, abborre och sik.

Kirjavainen har lämnat fiskhamnen och lokalerna står tomma, men Eero Lehti ser potential för flera tjänster och verksamheter som också skulle gynna båtfarare.

– Vi hoppas kunna få en bensinstation hit, för det finns ingen mellan Lovisa och Kotka och det behövs. Vi funderar också på om vi kan få i gång fiskförsäljningen igen, säger Lehti.

Hallen som används för vinterförvaring av båtar skulle åtminstone delvis kunna omvandlas till ett café eller en pizzeria. Här kunde också ordnas dans. Lehti föreställer sig också möjligheter till padel eller frisbeegolf, efter invånarnas önskemål.

Vatten- och avloppsledningar grävs ner vid en landsväg med hjälp av en grävmaskin.
Bildtext Kommunen gräver ner ledningar för vatten och avlopp till stugbyn längs Svartbäcksvägen.
Bild: Leo Gammals / Yle

Lehti räknar med att omkring 150 personer bor i Spjutsund i framtiden, antingen permanent eller som sommargäster. Boendeformen talar för mer aktivitet vid sundet sommartid.

Ett hus i stugbyn skulle ge vacker utsikt och goda möjligheter till bland annat distansjobb och närhet till havet, men att man tar sig till större centra för övriga tjänster.

– Det tar 20 minuter att köra från Drumsö till centrum av Helsingfors och lika länge härifrån till Broby och det är nära till Lovisa.

Brygga och båt vid vattendrag.
Bildtext Båtplatser för invånare och sommargäster planeras mellan hamnen och Spjutsundsbron.
Bild: Leo Gammals / Yle

Skärgårdsbor som åker ut från Spjutsundet till sina holmar har också varit oroliga över om det kommer att finnas tillräckligt med parkeringsplatser för deras bilar. I Lehtis planer ska hamnen byggas ut med fler båtplatser.

– Vi försöker också arrangera båtplatser men planerna är ännu inte färdiga. Här finns en bra och skyddad hamn och vi hoppas att det här ska fungera bättre än just nu, säger Lehti.

I planen finns en ny småbåtshamn inritad mellan fiskhamnen och Spjutsundsbron.

– Det är en hamn med ungefär 100 båtplatser och jag tror att det också räcker till för dem som bor skärgården eller behöver båtplats här vid stranden.

Diskussion om artikeln