Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Den stora gräsbranden på skjutområdet i Lochteå släckt – ungefär sju hektar mark brann

Uppdaterad 09.05.2023 20:44.
Maastoa palaneena.
Bildtext Brandmännen kunde inte röra sog på området på grund av explosionsrisken.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Vid 19-tiden var branden släckt, den startade under försvarsmaterielskoncernen Patrias skjutövningar.

Strax före klockan 19 meddelade räddningsverket att gräsbranden vid skjutområdet i Lohteå var släckt.

Cirka sju hektar hade brunnit och ungefär 50 personer från brandstationerna i Karleby, Himango, Lochteå, Kelviå och Kannus och frivilliga brandkåren från Karleby deltog i släckningsarbetet.

Det är Patrias ansvar att övervaka området och upptäcka om det börjar brinna igen.

I området pågick försvarsmaterielskoncernen Patrias skjutövning och Joonas Nuolioja, jourhavande brandmästare, berättade på eftermiddagen att branden startade i skjutfältet.

Branden gjorde att gräset i dynområdet brann.

På eftermiddagen bedömde brandchefen läget som kritiskt, eftersom räddningspersonalen inte kunde släcka branden ordentligt eftersom det eventuellt finns sprängämnen i området.

– De försöker dämpa branden längre bort, men den sprider sig. Jag kan inte ens uppskatta omfattningen av branden just nu, sa Nuolioja på eftermiddagen.

Pansarbrigadens talesperson Mirva Riihimäki säger att försvarsmaktens skjutfält styrs av regeln att man inte kan röra sig på dem.

– Målområdet har genom åren beskjutits i flera skjutövningar med olika vapensystem, där kan finnas odetonerad ammunition. Till exempel vid en löpeld får du inte gå in på området. Med andra ord ska släckningen ske från gränsen eller först när branden når utsidan av området, säger Riihimäki.

Hiekanvärinen Patria AMV ajoneuvo ajaa hieman lumisella hiekkadyynillä.
Bildtext Bild från Patrias övning i området 2014.
Bild: Ari Vihanta / Yle

Kommer inte innanför porten

Yles reporter Heidi Harju var på plats vid porten till militärområdet och berättade att därifrån kunde man inte se rök eller känna lukten av branden heller. Eftersom det är ett militärområde kan man inte gå innanför porten utan tillstånd.

På grund av explosionsfaran kunde inte ens räddningsverket ta sig in till själva målområdet.

Vid 16-tiden körde bilar iväg från området och troligen har Patrias personal lämnat området.

Området där Patria tränar sköts av den finska försvarsmaktens pansarbrigad.

Terrängen är väldigt torr just nu och en varning för gräsbrand är i kraft, vilket innebär att eldning är förbjudet i alla österbottniska kommuner.

20:42 Jourhavande brandmästarens namn rättat.

Artikeln är en översättning av Yle Pohjanmaas artikel Kokkolassa Vattajan ampuma-alueella syttynyt maastopalo – pelastuslaitos ei pääse sammuttamaan paloa räjähdysvaaran vuoksi. Artikeln är översatt och bearbetad av Anna Ruda.