Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Käärijä dansade in Finland i Eurovisionsfinalen – också Sverige och Norge gick vidare från den första semifinalen

Uppdaterad 10.05.2023 02:13.
Käärijä går vidare till final! - Spela upp på Arenan

Det blev en gynnsam semifinal för de nordiska bidragen som tävlade, då tre av tio finalister från den första semifinalen kom från de nordiska länderna.

I en intervju direkt efter att Käärijä lämnat greenroom medger han att han känner sig lättad, men också att allt kanske inte gick perfekt i dag.

– Men det var med flit, till lördagens final är allt perfekt och slipat. Man måste ju kunna överraska i finalen! säger Käärijä, och fortsätter:

– Nej då, skämt åsido, jag gjorde allt jag kunde och gav mitt allt i dag, och det gick så här.

Att ta sig till final säger Kääirjä är en vinst i sig, och upprepade att det nu gäller att ladda om och ta siktet på finalen.

Resultatet i den första semifinalen

Nytt för i år är att de nationella jurygrupperna inte har någon makt alls i semifinalerna, utan först i finalen. Det betyder att det endast är publikens röster som avgör semifinalerna, och väljer sina favoriter till finalens startfält.

Hur poängen fördelade sig i semifinalen avslöjas inte i nuläget, utan först på natten efter finalen. Det är därför inte möjligt att säga något om hur Käärijä placerade sig, förutom att han är bland de tio bästa i kvällens startfält.

Finland tävlar i den första halvan av finalen

Efter att det klarnat vem som gått vidare till final, så lottas det ut i vilken halva av finalen varje bidrag ska tävla. Då alla finalister står klara, natten mellan torsdag och fredag, bygger sedan tävlingens producenter ihop startfältet baserat på lottdragningen.

I lottdragningen fick Finland och Käärijä plats i den första halvan av finalen. Också Schweiz, Portugal, Sverige och Serbien uppträder i den första halvan.

Kroatien, Moldavien, Tjeckien, Israel och Norge drog till sig en plats i den senare halvan av finalen.

Sveriges Loreen: ”Jag är inte här för att tävla, jag är här för att väcka känslor”

Under presskonferensen efter semifinalen berättar Loreen att hon, likt Käärijä, inte ser på Eurovisionen som en tävling, trots att de båda är förhandsfavoriter.

– Jag är här, vi är alla här, för att väcka känslor och underhålla, svarar Loreen på en fråga om huruvida hon är redo att vinna tävlingen.

Loreens scenografi är något mindre än scenografin i Melodifestivalen, något som har påverkat Loreens uppträdande en aning.

– Scenen jag står på är både högre och smalare än den i Sverige, så det har tagit en tid att vänja mig vid den.

Så här såg Käärijäs framträdande ut i semifinalen. - Spela upp på Arenan

Käärijä fortsatte vara den samma självsäkra Käärijä som han varit fram tills nu, och då han på presskonferensen fick en fråga om huruvida han tänker göra något annorlunda med sitt nummer i finalen konstatera han att det nog inte behövs.

– Det finns inget att förbättra, nu går jag bara ut på lördagen och njuter av att göra mitt bästa framträdande någonsin, och så får vi se hur långt det räcker.

Den andra semifinalen i årets Eurovision Song Contest går av stapeln torsdagen den 11.5 klockan 22 på Yle TV1 och på Yle Arenan. I den tävlar bland annat Island och Estland. Eurovisionen kulminerar i den stora finalen på lördag kväll den 13.5 klockan 22.

Diskussion om artikeln