Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Matpriserna leder till att vi köper mindre mat – oklart om vi också blivit bättre på att inte slänga den dyra maten i soporna

yleiskuva
Bildtext Genom att inte slänga mat i onödan, kan man också spara pengar i affären.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Matpriserna har ökat och finländare köper också mindre mat. Det är ändå för tidigt att säga om de höga priserna har lett till att matsvinnet minskat i Finland. Det visar en rundringning till avfallsbolag.

Finlands Dagligvaruhandel har meddelat att finländarna handlar mindre mat i år än tidigare. En undersökning av Livsmedelsverket i Sverige tyder också på att de höga matpriserna kan ha lett till att vi är mer noga med att inte slänga mat i onödan.

På avfallsbolagen kan man ännu inte säga om vi har börjat slänga mindre mat i Finland. Sini Hemming jobbar som miljöfostrare på Stormossen, som har hand om avfallshanteringen i Vasaregionen. Hon säger att de inte har märkt några stora skillnader i mängden bioavfall.

– Under coronapandemin minskade mängden bioavfall ganska mycket, vilket berodde på att restauranger och skolor var stängda och inte skapade avfall. Nu efter pandemin har mängden snarare ökat, säger Hemming.

Kvinna står framför en rad soptunnor och tittar in i kameran.
Bildtext Sini Hemming jobbar som miljöfostrare på Stormossen.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

Hemming tillägger ändå att en delorsak till att mängden bioavfall stigit kan vara att allt fler sorterar avfallet rätt.

De som bor i huvudstadsregionen verkar ändå skapa mindre bioavfall än tidigare. Det säger Christoph Gareis, som är ansvarig för behandling av bio- och grönavfall på Helsingforsregionens miljötjänster HRM.

– Förra året var mängden bioavfall redan cirka två procent mindre än året innan, men det tror jag berodde främst på coronapandemin. Men i år har det också sjunkit jämfört med det, säger Gareis.

 Christoph Gareis, toimintovastaava, HSY
Bildtext Christoph Gareis, är ansvarig för behandling av bio - och grönavfall på Helsingforsregionens miljötjänster HRM.
Bild: Rami Moilanen/ Yle

Gareis tillägger att HRM till och med hade förväntat sig att mängden bioavfall skulle öka i år, eftersom de håller på och utvidgar sin insamling. Huruvida den oväntade minskningen har något med matpriserna att göra kan han ändå inte säga.

– Vi håller på och undersöker vad det kan bero på just nu, säger Gareis.