Morgontidningsutdelningen försämras på glesbygden i Pargas: "Vi lämnar bort papperstidningen i fortsättningen"
Den tidiga tidningsutdelningen försämras i slutet av maj på glesbygden i Pargas. Bland annat på Ålön måste en del invånare placera ut en extra postlåda om de vill få morgontidningen i fortsättningen.
I slutet av april fick flera hushåll på Ålön i Pargas ett brev från Lounais-Suomen Tietojakelu med information att den tidiga dagstidningsutdelningen begränsas för att spara kostnader.
Ifall kunderna vill ha morgontidningen i framtiden bör de senast den 24 maj, placera ut en extra postlåda i ett område som för en del av Pargasborna ligger flera kilometer från deras bostad. Kunderna kan även välja att få tidningen med dagsposten, men eftersom posten inte delas ut varje dag, betyder det också att tidningen inte kommer varje dag.
En av dem som drabbats är Pargasbon Maria Axo, som bor i byn Nulto.
– Vi diskuterade det här hemma och kom fram till att vi lämnar bort papperstidningen i fortsättningen och att vi istället läser tidningen digitalt. Men väldigt gärna läser vi Turun Sanomat och Åbo Underrättelser med morgonkaffet, säger Axo.
Axo brukar i första hand prenumerera på dagstidningar då hon får ett förmånligt erbjudande, eftersom kostnaderna för tidningsprenumerationer stigit så mycket. Hon har en förståelse för att tidningsbranschen måste spara pengar och ifall förändringen kan leda till att priset på tidningar inte höjs kan ett sådant här beslut kanske vara motiverat, men tråkigt är det oavsett, konstaterar Axo.
– Lite ledsamt känns det att servicen minskar här på landsbygden. En dag är vi alla äldre och har kanske inte längre tillgång till bil. Då har tidningen kanske ännu mer betydelse, samtidigt som vi inte längre har ork att promenera efter tidningen, säger Axo.
”Vi kommer att skippa tidningarna under sommaren”
Stina Engblom-Colliander och Cornelius Colliander är sommarboende i byn Bergvik i Pargas. Under vintern bor paret i Pargas centrum, men flera månader under sommaren bor de ute på stugan, dit de också får sin post och dagstidningar. Men för att få dagstidningarna till stugan i sommar måste de placera ut en extra postlåda i byn Birsala.
– Birsala ligger fyra kilometer från vår stuga och det är en lång sträcka att gå och det är tokigt att hämta tidningen med bil varje morgon. Fyra månader av året bor vi enbart på stugan, så vi kommer att skippa tidningarna under sommaren. Jag tycker att det är väldigt kortsiktigt och jag undrar om det här blir papperstidningens död, säger Stina Engblom-Colliander.
På Ålön i Pargas finns många sommarboende, så att förändringen kommer nu inför sommarsäsongen är speciellt beklagligt för tidningarna, konstaterar Cornelius Colliander.
Även om det är möjligt att läsa tidningarna digitalt föredrar paret Engblom-Colliander att läsa papperstidningen.
– Det är helt annat att läsa en digital tidning. Jag känner mig friare då jag läser en papperstidning, ögat rör sig annorlunda och man kan titta ut emellan. I en digital tidning pådyvlas nyheterna den ena efter den andra. Och vad ska man elda i bastun med utan en papperstidning? säger Colliander.
– Det är lättare att hoppa över de mindre rubrikerna i en digital tidning. En papperstidning läser du ofta igen senare på dagen och då hittar du de lite mindre rubrikerna och det är ju de som är det viktiga med tidningarna. De stora nyheterna kommer ju också i radion, säger Engblom-Colliander.
Fler förändringar är att vänta
Lounais-Suomen Tietojakelu vill inte kommentera förändringarna desto mera, men de konstaterar att flera förändringar är att vänta också i framtiden.
– Vi har gjort förändringar i utdelningsservicen i flera av våra områden under flera års tid och flera förändringar är aktuella under de närmaste åren. Förändringarna är alltså en del av företagets normala verksamhet, svarar Lounais-Suomen Tietojakelus utdelningschef Teija Kiiskilä i ett e-post meddelande.
”Tidningshusen har tyvärr väldigt svårt att påverka det här”
Tom Simola, verkställande direktör för Åbo Underrättelser, beklagar att tidningsutdelningen blir sämre för de som bor på glesbygden. Han säger att personalen gjort sitt bästa för att förhindra att så här sker, men utan resultat.
– Tyvärr har vi haft en trend redan i många år där distributionsbolagen försämrar servicen och höjer priserna. Det är en mycket tråkig och besvärlig utveckling för tidningshusen och vi har tyvärr väldigt svårt att påverka det här, säger Simola.
De senaste åren har det skett återkommande försämringar i tidningsutdelningarna trots att priserna höjts. Tidigare i vår påverkades dagstidningarnas veckoslutsutdelning på Kimitoön och nu är det glesbygden i Pargas som påverkas.
Har det här har lett till att kunder sagt upp sin tidningsprenumeration?
– Jo det har hänt, men många fortsätter tack och lov att läsa den digitala tidningen. Papperstidningen är viktig för oss och vi önskar att alla skulle få den hem till sig, men det ser dåligt ut med tanke på framtiden, säger Simola.
Ett mediestöd behövs också i Finland
Simola skulle gärna se att de finländska dagstidningarna skulle få ett statligt mediestöd, på samma sätt som det fungerar i många andra nordiska länder.
– Utan det här stödet skulle inte en enda tidning norr om Stockholm ges ut i Sverige. Jag tror att man också i Finland är tvungen att fundera på hur man kan stödja massmedia, om man i framtiden vill ha ett brett utbud av mediebevakning i Finland, säger Simola.
