Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det här vapnet används i de flesta massmord i USA – se hur lätt det är att köpa en AR-15 över disken

Uppdaterad 10.05.2023 14:55.
I West Virginia, som i många andra delstater, går det lätt och snabbt att köpa ett halvautomatvapen. - Spela upp på Arenan

AR-15 är vapnet som amerikanerna både älskar och hatar. Man räknar med att var tjugonde amerikan äger åtminstone ett halvautomatiskt vapen. Samtidigt är det här den gevärstyp som har använts i de dödligaste massmorden i USA.

– Många har sådana här hemma, folk gillar verkligen att skjuta med dem. De är enkla att hantera, rätt billiga och behändiga.

James Childers visar stolt upp sin egen samling av AR-15-vapen. Han är vapenförsäljare i den lilla staden Rainelle i delstaten West Virginia. På fritiden gör han Youtube-videor där han presenterar olika vapentyper.

En bild på vapenförsäljaren James Childers.
Bildtext James Childers är vapenförsäljare i delstaten West Virginia.
Bild: Yle/Jouni Soikkeli

Hans billigaste AR-15 kostar bara 400 dollar, men James ger inte mycket för den. Den håller inte länge, säger han och plockar istället ivrigt fram ett rött gevär.

– Jag kallar den för Frankenstein, jag har satsat flera tusen på den.

Ett bord med flera vapen.
Bildtext James Childers säljer vapen i olika prisklasser.
Bild: Jouni Soikkeli/Yle

Förutom att AR-15 är lätt att använda och rätt billigt att köpa, är gevärstypen också lite som en legosats.

– Trots att de ser olika kan man byta delar mellan dessa vapen. Man kan bokstavligen mixa och matcha vilken del som helst. Det är en betydande orsak till att vapnet är omtyckt.

En bild på en vapenbutik.
Bildtext Delstaten West Virginia har liberala vapenlagar. Att äga ett vapen är för många en självklarhet.
Bild: Daniel Olin / Yle

Var femte vapen som säljs i USA är en AR-15. Vapnet marknadsförs som det bästa möjliga för hemförsvar.

Behöver man ett så pass kraftigt vapen för hemförsvar?

– Jag hoppas man inte behöver det, men det kan behövas. Det finns flera exempel på när goda människor har stoppat onda människor med en AR-15.

Det här är USA:s populäraste gevär: AR-15 - Spela upp på Arenan

AR-15 är en civil version av det militära automatiska vapnet M16 som har använts sedan Vietnamkriget och är den amerikanska motsvarigheten till den ursprungligen sovjetisktillverkade vapenmodellen AK-47.

På 1980-talet började flera amerikanska vapentillverkare göra halvautomatiska versioner för civilt bruk. Beteckningen ”halvautomatisk” innebär att ett skott avlossas per avtryckning.

AR-15 är självladdande, det går alltså att avfyra ett magasin med 30 skott med 30 avtryckningar utan att behöva ladda om vapnet.

De flesta AR-15 har en så kallad Nato-kaliber på 5.56×45mm och en ganska svag rekyl. Det är helt enkelt ett lätt vapen att hantera, även för en nybörjare.

En bild på flera halvautomatiska vapen på ett bord.
Bildtext – Mina vapen har aldrig skadat någon, försäkrar James Childers.
Bild: Jouni Soikkeli/yle

AR-15 massmördarens favoritvapen

Men alltför många halvautomatiska vapen har hamnat i fel händer. AR-15 är den vapentyp som har använts i de dödligaste masskjutningarna i USA.

Senast i lördags dödade en gärningsman nio personer i Texas med en AR-15. Några veckor tidigare i Louisville, Kentucky, sköts fem personer till döds – återigen med en AR-15.

I skolskjutningen i Uvalde, Texas, för ett år sedan använde skolans tidigare elev en AR-15 då han dödade 21 personer, varav 19 var barn.

Personer står och tittar på en skylt med texten Robb Elementary School. I skylten finns ballonger fästa och i förgrunden vita kors på marken.
Bildtext I Robb Elementary School i Uvalde i delstaten Texas dödades 19 skolbarn med en AR-15 förra året.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Hittills 200 masskjutningar i USA i år

Efter rekordmånga masskjutningar är återigen debatten om vapenlagarna i gång. Av USA:s 50 delstater har tio förbjudit halvautomatiska vapen. Demokraterna, med president Joe Biden i spetsen, vill se ett nationellt förbud.

– Jag kräver att halvautomatiska vapen med magasin på 30 skott förbjuds. Jag tänker fortsätta arbeta för att införa ett förbud av dessa vapen där en massmördare kan avfyra hundratals skott på några minuter, sa Joe Biden i ett uppmärksammat tal i fjol somras.

Vapendebatten delar USA

På skjutbanan plockar James Childers fram en av sina favoriter, en AR-15 med rödpunktssikte och ljuddämpare. Han tror inte att ett totalförbud är en lösning.

– Jag anser att debatten bör handla om mer än AR-15. Jag tror att de som vill förbjuda vapen har hjärtat på rätt ställe. Jag tror verkligen det, men jag tror inte att ett förbud av den här gevärstypen löser några problem i det här landet.

– Jag tror inte det skulle stoppa vapenvåldet och jag hoppas att de goda har mer eldkraft än de onda.

En man som laddar ett halvautomatiskt gevär.
Bildtext James Childers plockar fram en favorit, en AR-15 med rödpunktssikte och ljuddämpare.
Bild: Yle/Jouni Soikkeli

I den naturnära lilla staden Rainelle är många jägare. James berättar att både björnar och prärievargar kan siktas på hans tomt med jämna mellanrum.

Till närmaste polisstation tar det en timme med bil.

– I det här området bör du själv ansvara för din säkerhet. Ingen annan gör det. Att äga ett vapen är en självklarhet för oss.

I Rainelle i West Virginia anser de flesta att det bästa sättet att stoppa vapenvåldet är genom att bära vapen. Det är också en utbredd åsikt inom det republikanska partiet, som hittills inte har varit villigt att rucka på den amerikanska rätten att bära halvautomatvapen.

Du kan kommentera artikeln fram till 10.5 klockan 22.00.

Artikeln har uppdaterats 10.5.2023 klockan 14.55 med rättelse: I första bildtexten stod felaktigt att det i West Virginia är lätt att köpa automatvapen, men det var halvautomatvapen som avsågs. Citatet av president Biden har också rättats, tidigare stod det att Biden vill förbjuda halvautomatvapen med magasin på 300 skott, då det egentligen skulle stå 30 skott.

Diskussion om artikeln