Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Regerande mästarna Dicken spelade med kniven mot strupen – krossade GrIFK och reducerade finalserien: “Det här är bara början”

Uppdaterad 09.05.2023 22:13.
Grankulla IFK:s Corinna Jensen försöker stoppa Dickens Linnea Aula i en handbollsmatch.
Bildtext Inget kunde stoppa Dicken i den tredje finalen.
Bild: Handbollsförbundet / Tomi Hänninen / Chilipictures

Grankulla IFK gick in i den tredje finalmatchen i FM-serien i handboll med möjligheten att säkra mästerskapet. Då visade Dicken att de ännu inte är redo att ge upp guldet och reducerade finalserien till 1–2.

Med kniven mot strupen presterade Dicken på tisdagskvällen på ett sätt som tydligt indikerar att laget är på jakt efter ett tredje raka guld i FM-serien i handboll. Efter en överlägsen 27–18-seger över Grankulla IFK i den tredje finalmatchen är Dicken i allra högsta grad med i kampen.

– Det känns jättebra, men det här är bara början. Vi gör en bra match och vårt lag var helt klart tillbaka på plan, konstaterar en nöjd Matilda Peitsaro till Yle Sporten efter matchen.

Dickens Matilda Peitsaro stoppas av Grankulla IFK:s Fanny Reinikainen i en handbollsmatch.
Bildtext Dickens Matilda Peitsaro tror starkt på lagets guldchanser.
Bild: Handbollsförbundet / Tomi Hänninen / Chilipictures

Hemmalaget tog kommandot från start och lämnade inget utrymme för GrIFK att komma med i matchen – de var helt enkelt bättre på allt.

Redan i paus hade Dicken kopplat ett grepp om matchen med sin femmmålsledning. Segerarkitekten Peitsaro medger att laget kom in med rätt mentalitet och att de två svidande förlusterna endast fungerat som tändvätska.

– Vi kom in med en bra attityd där vi visste att vi måste ta en seger, vi hade inget annat val. Det gällde att komma in med 100 procent och det gjorde vi.

Dicken har hittat tillbaka

Dicken är regerande mästare och har dominerat i den finska damhandbollen under de senaste åren. I fjol tog Helsingforslaget tre raka segrar i finalserien över GrIFK med i snitt tio bollars marginal. Dagens resultat påminde om fjolårets forcering.

Tränaren Thomas Lindström medger att fredagens 22–27-förlust var allt annat än acceptabel. Då gjorde tränaren drastiska taktiktändringar som ledde till att försvaret rasade i den andra halvan av matchen. I dag slopades ändringarna och laget gick tillbaka till det bekanta förvarssystemet. Lindström anser att laget hittat tillbaka till den nivå som förväntas av dem i en finalserie.

– Vi var tillbaka på vår nivå. Vi försvarade otroligt bra och målvaktsspelet fungerade. Det var ingen fantastisk match men vi spelade definitivt på den övre kanten av det vi kan.

Dickens målvakt Ida Lökström räddar ett kast från Grankullas Ella Paukku.
Bildtext Grankulla hade svårt att få in bollarna förbi Dickenmålvakten Ida Lökström.
Bild: Handbollsförbundet / Tomi Hänninen / Chilipictures

Ett nervöst Grankulla stod för onödiga missar

För Grankulla IFK var utgångsläget inför matchen alldeles nytt – för första gången hade laget chans att ta hem guldet.

Den nya situationen ledde till ett överspänt Grankulla som endast lyckades få in tre mål under den första kvarten.

– Det var nervöst redan från början, det kändes som att vi inte alls hittade vårt spel och ingenting stämde, konstaterar Grankullas rutinerade kapten Johanna Hilli.

Nervositeten speglade sig i slarv och tekniska missar, både offensivt och defensivt. Hilli lämnar gärna matchen bakom sig och är tacksam över att det kommer fler chanser till att ta hem guldet.

– Nu vet vi att det inte är skrämmande att vinna. Det gäller att hitta vårt eget spel till fredag.

Då har Grankulla på hemmaplan en ny chans till att ta hem det första guldet på 14 år.

Damernas FM-serie i handboll

Final 3/5:

Dicken–GrIFK 27–18 (13–8)

Dicken: Linnea Aula 6, Matilda Peitsaro 5, Malena Heikkinen 5, Tove Salokivi 4, Anna Westerlund 2, Ellen Norrgrann 2, Ella Valkamo 1.

GrIFK: Johanna Hilli 4, Emily Johansson 3, Fanny Reinikianen 3, Mathilda Sandblom 2, Ella Paukki 1, Greta Wirén 1, Corinna Jensen 1, Anette Rakkolainen 1, Sandra Laitinen 1, Irina Jolkkonen 1.

Publik: 500

Grankulla IFK leder finalserien med 2–1 i matcher.

Diskussion om artikeln