Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ta hand om varann, ta matpaus och börja inte gräla – huvudförtroendeman ser med oro på vikarieläget inom vården

Kvinna med blå skjorta och glasögon.
Bildtext Minna Limnell-Rajala ser stora utmaningar med sommarens vikariesituation.
Bild: Privat.

Det har varit oroligt inför sommaren, och en del enheter saknar fortfarande vikarier. Vården i sommar liknar ett lapptäcke med hål i. Nu gäller det att inte sätta energi på att gräla, säger förtroendeman Minna Limnell-Rajala på Österbottens välfärdsområde.

Det har tagit jättelänge att få besked om vikarier, och fortfarande finns det enheter som väntar på en lösning för sommaren. Det är läget inför sommarsemestrarna inom Österbottens välfärdsområde.

Men cheferna har verkligen vänt på alla stenar, poängterar Limnell-Rajala.

– De har kontaktat studerande, pensionärer och sådana som har varit vårdlediga. De har verkligen lappat ihop ett lapptäcke för att vi ska få ha semester.

Limnell-Rajala ser främst tre utmaningar inför sommaren. Den första är att det kan bli gräl.

– Man stänger avdelningar och minskar verksamhet. Då blir det förstås att vem sköter. Det är alltid det som blir gräl, vem tar då alla har fullt?

För det andra är det begränsat vad man kan överlåta på studerande till exempel i fråga om läkemedel.

– Man måste planera jättenoga var de kan jobba och vilket arbete de kan göra: Det tar mer tid och det ska de få. Alla som kommer som nya ska ha tid att få tänka i lugn och ro och göra ett gott arbete.

Den tredje utmaningen stavas augusti. Då slutar de studerande för att gå tillbaka till skolbänken, pensionärer och vårdlediga vill inte jobba heltid utan i stället njuta av sommaren. Men semestrarna fortsätter.

Vad ska ni göra då?

– Det är ännu inte löst.

Limnell-Rajala beskriver läget som utmanande.

– Men jag hoppas alla ändå tar vara på varandra, tar hand om varandra, tar matpauser. Så att man inte blir överbelastad. Det är en svår situation så att sätta energi på att gräla om saker leder till en ännu större snöboll som börjar rulla.