Finländska forskare tar fram verktyg för att mäta konsumtionens fotavtryck på naturen
På motsvarande sätt som företag och konsumenter i dag kan mäta sitt klimatavtryck ska det snart vara möjligt att bedöma hur tillverkning och konsumtion påverkar naturen och arternas mångfald.
Det är forskare vid Jyväskylä universitet som skridit till verket för att ta fram en ny kalkylator för att mäta fotavtryck på naturen. Kalkylatorn riktar sig inledningsvis till företag.
– Vi kan se var i världen finländsk konsumtion mest ökar risken för utrotning eller jämföra hur den finländska konsumtionen påverkar artdöd i Finland, Indonesien eller Brasilien, säger doktorand Sami El Geneidy till Yle uutiset.
I praktiken betyder det att det med verktyget ska vara möjligt att jämföra det avtryck på naturen som lämnas av att en tomat har odlats i Närpes med avtrycket av tomaten som odlats i Spanien.
Globala företag efterlyste liknande mätare, och relaterad reglering, under naturmötet i Montreal i fjol. Motsvarande verktyg har inte funnits hittills.
I Finland deltar S-gruppen i arbetet att ta fram modellen. Av en mellanrapport som forskarna i Jyväskylä har publicerat i år som gäller S-gruppens verksamhet framgår det att livsmedel och bränsle stod för de största avtrycken.
Enligt kalkylmodellen riktades mindre än tio procent av fotavtrycket på naturen mot Finland, det vill säga över 90 procent av effekterna kändes av i övriga delar av världen. Forskarna noterar ändå att upp till 70 procent av direkta effekter som markanvändning och föroreningar riktades mot Finland.
En uträkning visade att S-gruppens verksamhet ökade den globala risken för utrotning med 0,011 procent för marina arter. För arter på land ökade risken för utrotning med 0,0027 procent och för arter inom sötvattensekosystem med 0,00037 procent.
Undersökningen är inte färdig ännu.
– I stort sett är det samma produkter som orsakar klimatavtryck som orsakar fotavtryck på naturen, säger Niina Elomaa, chef för gruppens företagsansvar.
På Sitra, Jubileumsfonden för Finlands självständighet, försöker man i samarbete med forskarna i Jyväskylä ta fram en konsumentversion av mätaren.
Artikeln är en fri översättning av Yle Uutisets artikel Suomalaistutkijat kehittivät yhden maailman ensimmäisistä luontojalanjäljen mittareista yrityksille – S-ryhmä halusi heti mukaan kokeilemaan