Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Om Käärijä kammar hem Eurovisionen riktas blickarna mot Tammerfors – så här ser planerna ut nu

Publik i förgrunden som tittar på Käärijä som uppträder på scenen.
Bildtext I en lottdragning fick Finland och Käärijä plats i den första halvan av finalen som anordnas den 13 maj.
Bild: Adam Vaughan / EPA

Tammerforsarenans verkställande direktör Marko Hurme hoppas på att Eurovisionen skulle ordnas i Tammerfors nästa år. Just nu är bokningskalendern för nästa år ändå fullspäckad.

Sent i går kväll säkrade Käärijä sin plats i Eurovisionsfinalen som går av stapeln lördagen den 13 maj i Liverpool.

Om Vandabon Käärijä, som redan är en av de största förhandsfavoriterna, vinner tävlingen, så blir Finland värdland för Eurovisionen för andra gången någonsin.

Yles chef för kreativt innehåll, Ville Vilén, säger att man redan börjat förbereda sig på det bästa möjliga scenariot.

– Hajpen har stigit ordentligt i år. Naturligtvis har det talats om det. Vi har en färdig plam om det blir så, säger Vilén och syftar på Käärijäs potentiella seger.

Finland stod värd för ESC år 2007

Senast Finland stod som värd för Eurovisionen var år 2007. Då anordnades tävlingen i den numera anonyma Helsingforsarenan i Böle.

Enligt Vilén pågick förberedelserna i ungefär ett år. Han bedömer att en finländsk vinst i år skulle ge upphov till ett projekt av motsvarande omfång.

– Förutom att arrangera tävlingen och bygga upp evenemanget ingår också en hel del externa saker. Värdlandet måste organisera allt från hotellrum till transporter, säger Vilén.

Tampereen Areena
Bildtext Nokia arenan i Tammerfors stod klar år 2021 och har evenemang bokade så långt i framtiden som år 2028.
Bild: Jani Aarnio / Yle

”Vi har inte så många alternativ i Finland”

Europeiska radio- och tv-unionen EBU står som upphovsorganisation för Eurovisionen, och hjälper värdlandet med de praktiska arrangemangen.

Om vinsten går till Finland så har Yle ungefär en månad på sig att meddela EBU om de tar på sig uppdraget att arrangera Eurovisionen.

Ville Vilén säger att Yle för diskussioner med potentiella värdstäder om hur evenemanget skulle se ut i respektive stad.

– Med hjälp av EBU fattar Yle beslut om var det skulle vara bäst att anordna tävlingen, säger Vilén.

Eurovisionen kan inte arrangeras i vilken stad som helst, eftersom EBU har strikta kriterier. Det måste finnas en internationell flygplats i närheten, tillräckligt med hotellkapacitet, och en hall som uppfyller kraven vad gäller bland annat kapaciteten.

– Vi har inte allt för många alternativ i Finland.

Tidtabellen skulle kräva ommöbleringar i Tammerforsarenans kalender

När vi i dag siar om värdskap för stora evenemang i Finland riktas blickarna oundvikligen mot Tammerfors.

Tammerforsarenans verkställande direktör Marko Hurme säger att om Käärijä vinner Eurovision Song Contest så skulle det krävas ommöblering i arenas bokningskalender. Vissa evenemang är planerade i arenan så långt i framtiden som 2028.

Eurovisionen skulle kräva en lucka i schemat på flera veckor, något som inte finns i dagsläget.

– Om det här är platsen där man vill att evenemanget ordnas, ja då kommer vi att lyssna, och börja ställa i ordning. Vi har också tidigare varit tvugna att göra ändringar med arrangörer, säger Hurme.

Nokia Arenan toimitusjohtaja Marko Hurme seisoo Nokai Arenan ovien edustalla, katsoo hymyillen kameraan päällään musta takki.
Bildtext Enligt Tammerforsarenans verkställande direktör Marko Hurme skulle värdskapet för Eurovisionen vara en fantastisk sak för både Tammerfors och Finland.
Bild: Helmi Holopainen / Yle

Enligt Hurme är förhandlingar om ansvaret som värdskapet medför något som måste föras med flera aktörer. Han jämför med arrangemangen kring ishockey-VM, som går av stapeln i Tammerfors på fredag. Förberedelser görs inte bara på arenan. Det stora evenemanget kräver också ändringar i området omkring arenan.

En utmaning med de praktiska arrangemangen är de internationella sändningsbolagens önskemål om studior och teknik. Hurme påpekar ändå att det nog finns möjligheter att sända ut bilder och ljud från arenan till världen, som det till exempel görs under ishockey-VM.

Marko Hurme är övertygad om att Eurovision Song Contest plus Tammerfors skulle vara lika med något lyckat. Arenans digitala ytor och dess moderna teknik skulle enligt hans uppfattning uppfylla tävlingens krav.

– Jag välkomnar evenemanget med glädje, om bara förutsättningarna går i uppfyllelse.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel ”Suunnitelma on jo valmiina, jos Suomi voittaa Euroviisut – Tampereella areenan kalenteri vaatisi raivaamista”, skriven av Manu Saarela.