Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bokrecension: Hanna Lundströms finstämda poesi kommer till sin rätt i Maija Hurmes vackra tecknade miljöer i Ljusligheter

Illustratören Maija Hurme och författaren Hanna Lundström
Bildtext Illustratören Maja Hurme och författaren Hanna Lundström.
Bild: Cata Portin / Helen Korpak

Med barnpoesiboken Ljusligheter – poesi som skiner tar författaren Hanna Lundström och illustratören Maija Hurme läsaren med på en resa från körsbärsblommornas minsta detaljer till rymdens vidder, där kometen drar fram.

Boken börjar bland torkade grästuvor mitt i vårens fågelkvitter. Dikterna, som består av några raders rim, tar läsaren på en fantasifull resa som navigerar från bekanta känslor och situationer fram till högsommarens värme, för att så småningom landa i oktobermörkret. På så sätt har en hel sommar vandrat förbi när man kommit till den sista sidan, vilket också finurligt anknyter till bokens namn – det här är en bok om ljus.

Så här i maj, ter sig exempelvis dikten Körsbärsblom extra tilltalande.

Våren öppnar körsbärsknoppar varsamt, en i sänder

Små paket med härligheter, det är nu det händer

Varje knopp blir fluff och luft till alla som behöver

ljuvligt myller av maräng och ljus som svämmar över

Lundströms poesi manar till eftertanke

Dikterna är enkla utan att för den delen vara tråkiga eller förutsägbara. Lundströms överraskande val av beskrivande ord, gör läsningen intressant och får en att reflektera över hur stjärnhimlen egentligen ser ut eller vilka olika ljud och kryp en sommar egentligen bjuder på. Boken erbjuder en stund av eftertanke och förundran – att likt ett barn stanna upp och verkligen titta på sin omgivning. Med andra ord har dikterna förmågan att tilltala både barn och vuxna – de är tids- och även ålderslösa.

Speciellt fascinerad är jag över det hopvikta mittuppslaget, som vecklas ut till ett dubbeluppslag. Här har man kommit på den genialiska idén att paketera in det allra mest skrämmande, d.v.s. dikter om mardrömmar, vampyrer och mörkerkryp, i sin egen sektion.

Pärmen på barnpoesiboken Ljusligheter
Bild: Schildts & Söderström

På andra sidan väntar en dikt som kort och gott heter Kram. Den försäkrar om att kramen innehåller allt som behövs ifall det som är skrämmande har blivit allt för påtagligt. Det svåra har plötsligt dragit förbi.

Maija Hurmes illustrationer i akvarell innehåller djup och perspektiv där penseldrag och färger bidrar till att helheten känns äkta och okonstlad. I ett illustrationsklimat där spåren av de digitala ritplattornas penslar och pennor ofta är väldigt synliga, ter det sig äkta fräscht med teckningar som – med digitalt ursprung eller inte – åtminstone erbjuder en känsla av riktiga färger som har runnit ut på pappret.

Hurmes konstnärliga uttryck är prydligt och genomtänkt, både layout- och detaljmässigt, då hon varierar mellan att fylla hela uppslag med frodig växtlighet och att erbjuda små inblickar i situationer, i form av mindre bildrutor. I representationen av barn som skuttar omkring på sidorna, syns även olika hudfärger och ett barn som leker i sin rullstol. Det här bidrar till känslan av att ingen har åsidosatts.

Boken Ljusligheter lever upp till sitt namn, då den konkret känns som en strimma ljus som i bokform uppenbarat sig i hyllan. Lundström och Hurme har tidigare samarbetat bland annat i Rassel prassel-serien, som på ett liknande sätt förenar enkel poesi med fantasifulla och levande illustrationer, så att både mindre och större läsare kan få mycket ut av böckerna.