Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kronoby gör ett oväntat stort plus: ”Bra att ha en buffert, det kan bli tuffare tider”

Man i kontor.
Bildtext Enligt kommundirektören i Kronoby, Marucs Henricson, skulle man i normala fall säga att man uppburit för mycket skatt med ett så stort överskott. Men nu är det inte normala tider, konstaterar han.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Mindre köptjänster inom vården än väntat och större skatteintäkter och statsandelar än budgeterat. Det är några av orsakerna till att Kronoby skriver 3,2 miljoner euro på plus i sitt bokslut.

Överskottet i Kronobys bokslut landar på 3,2 miljoner euro. Det beror bland annat på att Kronoby fick in mera statsandelar och skatter än väntat.

Statsandelarna blev nästan en miljon euro mer än budgeterat och skatteintäkterna över en miljon mer. Samtidigt kostade köptjänsterna från Soite en miljon euro mindre än budgeterat.

Resultatet innebär att Kronoby har ett ackumulerat överskott på 15,8 miljoner euro.

– Under normala förhållanden kunde man kanske säga att om man har ett så stort överskott har man uppburit för mycket skatt av folk och borde sänka skatten. Men nu har vi inte normala förhållanden utan en helt exceptionell situation, säger tf kommundirektör Marcus Henricson.

Vi lever under så osäkra stjärnor så vi väntar och ser. Det är bra att ha en buffert, det kan bli tuffare tider

Han syftar dels på att det nu är första året efter vårdreformen och alla kommuner har en mycket mindre ekonomi än de tidigare haft, dels på att regeringsförhandlingarna pågår och ingen vet hur den statliga finansieringen kommer att se ut de närmsta åren.

– Vi måste först se hur det nya (vård)systemet fungerar. Vi lever under så osäkra stjärnor så vi väntar och ser. Det är bra att ha en buffert, det kan bli tuffare tider, säger Henricson.

Diskussion om artikeln