Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Risk för rekordmånga cykelstölder i Östnyland – så här skrämmer Borgåborna bort skurkarna

Malena sitter på sin cykel.
Bildtext Malena Gröndahl gillar sin cykel och vill inte att den ska bli stulen, därför använder hon ett bra lås och lämnar den inte var som helst.
Bild: Lone Widestam / Yle

I Östnyland stjäls årligen runt 140 cyklar. Det finns en oro för att den siffran kommer att stiga i år, för redan i maj innan cykelsäsongen kommit ordentligt igång har 52 cyklar anmälts stulna i Borgå, Lovisa och Sibbo.

Enligt statistik som Yle Östnyland fått av polisen ökade antalet cykelstölder i fjol jämfört med året innan. Vanligtvis stjäls flest cyklar i juli och augusti, men redan under våren har både polisen och försäkringsbolagen märkt av att cykeltjuvarna varit i farten.

– Enligt den statistiken som vi har ser det helt klart ut som att fler cyklar kommer att stjälas i år. Under hela fjolåret ersatte vi 26 cyklar, medan vi nu redan fram till slutet av april i år har ersatt nio cyklar, säger Christoffer Wickholm som är marknadsföringschef för Lokal-Tapiola Nyland.

Hans försäkringsbolag har mellan 25 och 30 procent av alla kunder på marknaden i Borgå, Lovisa och Sibbo.

En graf som visar hur många cyklar som stulits i Sibbo, Borgå och Lovisa under de tre senaste åren. Totalt 131 cyklar år 2021, 134 år 2022 och hittills i år 48.

Flest cyklar stjäls i Borgå, medan antalet stulna cyklar har legat kring 20 i Lovisa och Sibbo. Ifjol anmäldes till och med lite färre cykelstölder i Lovisa, medan antalet ökade i Borgå.

När det kommer till stulna cyklar finns det oftast två kategorier: de som stjäls eftersom tjuven behöver ta sig från ett ställe till ett annat, och de som stjäls eftersom de är värdefulla och går att sälja vidare.

Elcyklar hör till den senare kategorin, men de är ännu inte så vanliga i regionen. I de tre kommunerna stals bara fyra stycken elcyklar allt som allt år 2021 , medan de året därpå redan var tio. Hittills i år har redan fyra elcyklar stulits.

– Elcykelstölderna kommer att bli mera allmänna i och med att elcyklarna blir fler, tror Wickholm.

Grafen visar antalet stulna elcyklar i Sibbo, Borgå och Lovisa under de senaste åren. Antalet elcykelstölder har varit störst i Borgå, därefter kommer Sibbo och Lovisa.

Ännu har ingen anmält en enda stulen elcykel i Lovisa, medan enstaka elcyklar försvunnit i Sibbo. Hittills i år har ingen blivit av med sin elcykel i Sibbo, medan fyra stycken redan försvunnit i Borgå.

Polisen har inte fått en enda anmälan om varken en stulen elcykel eller vanlig cykel i Lappträsk under de senaste två åren.

Enligt Wickholm verkar de flesta cyklarna som deras försäkringsbolag ersätter höra till den första kategorin, ett brott i stunden.

– Efter en terrasskväll eller en krogkväll verkar det finnas folk som inte orkar gå hem, och då hittar man en cykel. Det är en typisk sommarstöld, säger han.

Wickholm funderar att kanske ökningen av cykelstölder har att göra med att folk rör sig mera nu igen efter coronapandemin.

Lokal-Tapiolas kontor i Borgå.
Bildtext På försäkringsbolaget Lokal-Tapiola har man märkt att cykelstölderna ser ut att öka i år.
Bild: Anni Jonasson / Yle

Riktigt gamla eller billiga cyklar anmäls antagligen inte ens till försäkringsbolaget, eftersom de är värda mindre än självrisken.

Vintertid och sen höst är det mera värdefulla cyklar som stjäls. Då kan tjuven till och med ta sig in i låsta cykelförråd för att komma åt cykeln.

Borgåbor skrämmer bort cykelskurkar med ordentliga lås

De Borgåbor Yle Östnyland har pratat med gör sitt bästa för att stoppa cykeltjuvarna.

Ett helt gäng med killar står samlade vid cykelställningen ute på gården vid Borgå gymnasium. Skoldagen är slut och Bruno Schakir låser upp det bastanta kättinglåset på sin svarta terrängcykel. Han är glad att hans cykel aldrig blivit stulen.

– Jag har nog varit rädd för det. För man tar det för givet att cykeln alltid är kvar där man har parkerat den.

Är cykeln värdefull harmar det ännu mer om den blir stulen.

– Jag tar alltid bilder och skriver upp cykelns modellkod för att visa upp för polisen ifall cykeln skulle bli stulen.

Bruno står på skolgården med sin svarta cykel.
Bildtext Bruno Schakir låser alltid fast cykeln i cykelställning. Men det största problemet är att många cykelställningar är för små, och hjulet får inte plats.
Bild: Lone Widestam / Yle

Schakirs tips för att cykeln inte ska bli stulen är att använda ett godkänt kättinglås och dra det runt en stolpe och sedan runt ramen som är cykelns värdefullaste del.

Han tycker ändå att Borgå känns som en säker stad att parkera sin cykel.

– Men när jag är i Helsingfors är jag mer orolig och då försöker jag hitta trygga platser där jag kan lämna och låsa min cykel.

Bruno Schakir cyklar till både skolan, hobbyer och butiken - också på vintern. Och att cykla till Helsingfors är inget konstigt för honom.

– Tillsammans med min vän brukar vi göra cykelutfärder till Helsingfors via Nickby. Det är roligt.

Tips för att skrämma iväg skurkarna

Ronja Nordström kommer gående på trottoaren tillsammans med sina kompisar. Hon leder sin blåa cykel. Under skoldagen har hon bland annat visat runt de blivande sjuorna i Lyceiparkens högstadieskola.

Hon cyklar varje dag till skolan. Fast cykeln är av ett populärt märke har den aldrig blivit stulen.

– Jag använder ett bygellås och låser alltid cykeln. Och så försöker jag parkera den bland andra cyklar så att den inte syns så bra.

Ronja står på trottoaren med sin blåa cykel
Bildtext Ronja Nordström är inte rädd för att hennes cykel ska bli stulen.
Bild: Lone Widestam / Yle

För att göra det lite svårare för tjuvarna att plocka med sig en cykel är Malena Gröndahls tips att använda ett jättebra lås och se till att cykeln låses fast i något. Det har åtminstone hittills fungerat för hennes cykel har aldrig blivit stulen. Men det har däremot hennes pappas cykel.

– Den var ganska gammal så det var inte så farligt.

Hon tror också att en del är rädda för att cykeln ska bli stulen och därför låter bli att köpa en dyr cykel.

– Jag skulle nog bli ledsen om min cykel skulle bli stulen för den är bra och den var ganska dyr.

Cyklar stjäls från tätorter

Det är vanligare att cyklar stjäls från tätorter än från landsbygden.

– Där det finns mera människor, där händer det också mera skador. Platser som vi registrerar fler stölder på är området runt Borgå torg, Borgå campus, Vårberga och Gammelbacka, summerar Christoffer Wickholm på Lokal-Tapiola.

Diskussion om artikeln