Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Raketer avfyrades från Gaza efter nya israeliska flyganfall – våldsspiral igång igen

En skadad byggnad efter ett israeliskt luftangrepp i Gaza City den 9 maj 2023.
Bildtext En skadad byggnad efter ett israeliskt luftangrepp i Gaza City den 9 maj 2023.
Bild: Mohammed Abed / AFP

Militanta palestinier i Gaza avfyrade på onsdagen flera raketer mot södra Israel. Raketattacken var ett svar på en serie israeliska luftangrepp som har dödat totalt 16 palestinier, bland dem minst tio civila.

Flyglarm har hörts i hela södra Israel och invånarna har rustat sig för attacker sedan Israel utförde de första flyganfallen mot Gaza tidigt på tisdagen.

Invånare i södra Israel uppmanas att hålla sig i närheten av skyddsrum och skolorna har för andra dagen i följd varit stängda som en försiktighetsåtgärd mot raketattacker.

Sirenerna har ljudit också i Tel Aviv.

Svar på israelisk attack mot Gaza

Raketattackerna från Gaza kommer en dag efter att 16 människor i Gaza dödades i israeliska flygangrepp, inklusive tre ledare för Islamisk Jihad. Också civila dödades.

Den israeliska militären meddelade på tisdagen att man bombat islamistisk militant infrastruktur i Gaza. Israeliskt flyg slog till mot Gaza också under onsdagen och dödade minst en palestinier.

Israel säger sig vara redo för ytterligare upptrappning av fientligheterna. Det finns inga rapporter om några personskador i Israel.

Israel har motiverat sina flygangrepp med att man svarar på raketer som avfyrades av Islamiska Jihad förra veckan.

Samtidigt är spänningen fortsatt hög på den ockuperade Västbanken efter att Israel genomfört arresteringsräder under natten. Två palestinier dödades av israeliska soldater som uppgav att de blivit beskjutna.

Israelisk militär avfyrar en raket från sitt försvarssystem i södra Israel.
Bildtext Israelisk militär avfyrar en raket från sitt försvarssystem i södra Israel den 10 maj 2023.
Bild: Lehtikuva

Källor: Reuters, AP, AFP