Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rättegång om telefonhackning inleds – prins Harry en av dem som ställer krav på brittiska pressen

Prins Harry i mörk kostym fotograferad från sidan medan han går utomhus.
Bildtext Prins Harry
Bild: Marcin Nowak/Shutterstock/All Over Press

Utgivaren av den brittiska tabloiden Daily Mirror erkänner och ber om ursäkt för olaglig insamling av information om prins Harry i sin rapportering, och medger att prinsen är berättigad till någon form av kompensation.

Utgivaren av Daily Mirror förnekar ändå att tidningen skulle ha hackat prins Harrys telefoner för att avlyssna röstmeddelanden.

Tidningens uttalande framkom under en rättegång som påbörjades på onsdagen. Det är prins Harrys inledning på en rättslig kamp mot den brittiska pressen. Prinsen anklagar Daily Mirror för intrång i privatlivet.

Anklagelserna i fråga sträcker sig mer än två decennier tillbaka i tiden, då journalister avlyssnade röstmeddelanden för att leta efter detaljer i kända människors liv, bland annat medlemmar av kungafamiljen, politiker och idrottare.

En skandal utbröt när hackningen avslöjades.

Handlar om artiklar som publicerats 1996–2010

Prins Harry är en av flera högprofilerade personer som ställer krav på Mirror Group Newspapers (MGN) i en sju veckor lång rättegång.

Advokaterna kommer hävda att MGN-cheferna kände till den utbredda telefonhackningen, men att de inte agerade. MGN bestrider påståendena.

Företaget, som publicerar Sunday Mirror och Sunday People, kommer att hävda att en del av anklagelserna har kommit in för sent.

I prins Harrys fall handlar det om 148 artiklar, publicerade 1996–2010, som innehållit information som enligt anklagelserna erhållits bland annat genom telefonhackning.

Prins Harry förväntas avge vittnesmål i juni.

Källor; AP, BBC