Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Älgvandringen fortsätter att fascinera publiken – och den kommer igen nästa år!

Bild på en älg med texten Den stora älgvandringen.
Bild: Anders Strömqvist/SVT

Våren var sen. Det tog över en vecka innan den första älgen simmade över älven. Men publiken var lika fascinerad av Den stora älgvandringen som tidigare.

Årets saldo i Den stora älgvandringen stannade på 21 älgar över älven. Den första simmade över 3 maj, och höll faktiskt nästan på att bli oupptäckt. Men en skarpögd tittare hörde av sig, de olika kamerornas filer kontrollerades och så upptäcktes och registrerades älg nummer ett.

För att ge publiken en chans att se lite fler simmande älgar förlängdes sändningen med tre dagar, och då, samtidigt som vädret blev varmare, började älgarna också ta sig över älven i större och mindre grupper.

Älgar som simmar under Den stora älgvandringen 2023 - Spela upp på Arenan

Älgvandringens projektledare på SVT är nöjd och glad efter den femte långa sändningen.

– Älgvandringens femårsjubileum rundas av med ett stort leende, jag är så oerhört glad och stolt över alla som jobbat med detta program och rörd av hur stort engagemang vi har från publiken, säger han.

– Tittarna är självklart viktigast för oss och de hjälpte oss dessutom att se den första simmande älgen. Nu rundar vi snart av med 21 simmande älgar och jag får veta att tittningen i Finland också har gått fint!

Frågan som alltid ställs då direktsändningen slutar är naturligtvis om älgvandringen kommer att fortsätta? Johan Erhag kan ge glädjande besked. Älgvandringen kommer tillbaka nästa år igen.