Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europaparlamentet röstade för Istanbulkonventionen med rungande majoritet

I dag röstade Europaparlamentet om Istanbulkonventionen. Konventionen består av två delar: En om institutioner och administration, och en om asyl och icke-utvisning. 472 respektive 464 röstade för, 62 respektive 81 mot och 73 respektive 45 avstod från att rösta.

Det var på Europarådets initiativ som konventionen kom till vid ett ministermöte i Istanbul år 2011. Konventionen är världens första juridiskt bindande internationella avtal för att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor.

Tidigare har vissa medlemsstater motsatt sig avtalet, men år 2021 beslöt EU-domstolen att konventionen kan ratificeras trots det. Det som krävs är en kvalificerad majoritet, något som nu alltså manifesterats. Nu kan Europeiska Rådet gå vidare med att slutföra EUs anslutning till konventionen.

Utrikes

En personbil i rasmassorna efter det stora raset på väg E6 i västra Sverige. Bitar av vägbeläggning ligger varvat med grönt gräs och gråbrun lerjord.

Kvicklera – när lerjord blir flytande i samband med ett ras

Istiden skapade lerjordar som kan bli farlig kvicklera.

Belägrade armenier i Nagorno-Karabach avväpnas i utbyte mot mat

Etniska armenier i den azerbajdzjanska enklaven Nagorno-Karabach har börjat lägga ner sina vapen enligt ett avtal om eldupphör tidigare i veckan.

Den första humanitära Röda Kors konvojen med förnödenheter till 120 000 belägrade armenier, har samtidigt anlänt till Nagorno-Karabach.

Det ryska försvarsministeriet som övervakar eldupphöret, säger att armenierna i enklaven har överlåtit sex bepansrade fordon fulla med vapen.

Ryssland har i gengäld levererat 50 ton mat.

Thailands största parti bytte partiledare på grund av militärens motstånd

Thailands största parti Kao Klai eller Framstegspartiet, har bytt ledare, trots att partiet vann en jordskredsseger i parlamentsvalet i maj.

Partiledaren Pita Limjaroenrat, fick inte tillräckligt stort stöd i parlamentet för att utses till premiärminister på grund av militärens motstånd.

Militären och rojalister anklagade Pita för att ha brutit mot regler som förbjuder parlamentsledamöter från att äga medier.

Pita lämnade därför ordförandeposten och han ersattes på lördag av partiets generalsekreterare Chaithawat Tulathon.

Chaithawat säger att han stannar kvar som partiledare tills Pita kan återvända till politiken.

Bild tagen uppifrån på en motorväg som rasat samman. I bild syns flera lastbilar och byggnader samt skog i närheten av vägen.

Polisen utreder om sprängning orsakat enormt vägras i Sverige – flera är skadade

Totalt är en yta på ungefär 14 000 kvadratmeter drabbad.