Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Fel får och tappade maskor – det här måste lösas om vi vill ha inhemsk ullproduktion i Finland

Två får som stirrar in i kameran, fotograferade på en äng.
Bildtext Finland behöver fler ullbönder och färre köttbönder, säger forskaren Maria Ehrnström-Fuentes.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Vi har satsat på fel typ av får och nästan tappat vår historia när det gäller ullproduktionen i Finland. Nu behövs en satsning på renodlade ullbönder och ordentlig logistik om vi vill bemöta den ökade efterfrågan på inhemsk ull, säger forskare.

Maria Ehrnström-Fuentes välkomnar mig i sitt hem i Korsholm. I vardagsrummet visar hon vad hon stickar på för tillfället. Det är en andra Strömsötröja. Den första har hon på sig. Den tog bara ett och ett halvt år, skrattar hon.

Maria Ehrnström-Fuentes sitter hemma i sitt vardagsrum och visar upp sin Strömsötröja och den nya tröjan hon stickar på.
Bildtext Maria Ehrnström-Fuentes har forskat i ”ullekonomi” och regenerativa lantbruksmodeller. Hon ser en stor potential i ullen.
Bild: Jasmine Urwäder / Yle

Ehrnström-Fuentes är forskare på Svenska Handelshögskolan i Vasa och en stor ullentusiast. Hon har märkt att vi människor i dag pratar om ull som aldrig förr. Inställningen till ull har radikalt förändrats om man jämför med hur läget såg ut bara för tre, fyra år sedan, säger hon.

– Ändringen har gått jättesnabbt! Man kan nästan tala om en ullrevolution.

Man kan nästan tala om en ullrevolution

Maria Ehrnström-Fuentes, forskare och ullentusiast

Orsaken till den enorma förändringen stavas corona. Ännu för fyra år sedan skrev vi att en försvinnande liten del av den inhemska ullen tas tillvara eftersom efterfrågan är för liten. Sedan kom coronan och Lee Esselström släppte mönstret till Strömsötröjan.

Människor började intressera sig för stickning och med det kom också ett intresse för naturfibrerna och garnets ursprung, säger Ehrnström-Fuentes.

– Speciellt i Finland har det dykt upp en jättestor efterfrågan på lokalt garn.

Men logistiken och produktionskedjan haltar. Vill Finland rida på den här stickboomen behövs investeringar och förändringar, ända upp på EU-nivå, säger Ehrnström-Fuentes.

Från 1 miljon får till 130 000

Finland har i dag ingen fungerande storskalig ullindustri. Orsaken går att hitta i historien och den snabba urbaniseringen och industrialiseringen i Finland, berättar Ehrnström-Fuentes, som tittat närmare på ullens historia.

Förr i tiden fanns det får lite varstans på landsbygden. Fåren var ofta kvinnornas och man använde ullen till att spinna, karda och sticka så att hela familjen hade varma kläder till vintern.

– Ullen var en kvinnlig ekonomi, säger Ehrnström-Fuentes.

Flygledare stickar strumpor vid ett långt bort.
Bildtext Arkivbild. Den äldsta stickade vanten i Finland är från 1400-talet. Den hittades i Nådendal, som efter det blev ett stickcentrum. Under krigstid i Finland stickade lottorna plagg för soldaterna.
Bild: Puolustusvoimat / SA-Kuva CC BY 4.0

På 1930-talet började Finland registrera antalet får. Strax innan vinterkriget fanns det cirka en miljon får registrerade i Finland och efter kriget ökade antalet får till 1,3 miljoner. Då skapades också många industriella ullspinnerier.

Men på 50- och 60-talet minskade antalet får med en miljon. Då fanns det plötsligt endast 300 000 får i Finland.

– En trolig förklaring är att kvinnorna flyttade in till stan, säger Ehrnström-Fuentes.

Och med det började hantverkstraditionen falla i glömska. Fårproduktionen blev allt mer köttfokuserad och de gamla lantraserna fick ge vika för får med bättre köttkvalitet, men sämre ullkvalitet, berättar Maria Ehrnström-Fuentes. I dag finns det kring 130 000 får i Finland.

Vad behöver göras om vi vill få igång en ullproduktion i Finland igen?

– Det beror på vilken skala vi siktar på. Ska vi ha industriell produktion för att använda ullen i mode och storskalig garnproduktion behöver vi ett stort tvätteri. Det finns inte i Finland i dag, det närmaste finns på Gotland.

Dessutom behöver vi fixa logistiken. Det är dyrt att transportera ull, säger Ehrnström-Fuentes.

Torr, tvättad fårull i stora bruna papperssäckar.
Bildtext När köttraserna kom började ullen ses som ett problemavfall. Ingen visste vad man skulle göra med den och under åren har man både grävt ner den och bränt upp den, säger Maria Ehrnström-Fuentes.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Maria Ehrnström-Fuentes berättar att nästan alla tvätterier i Europa har monterats ner. Hela världens ullproduktion sker i dag i endast ett fåtal länder, och hundratals fårraser är utrotningshotade.

Men det finns en del lokala tvätterier och spinnerier som dykt upp under de senaste åren. Saker händer på gräsrotsnivå och Ehrnström-Fuentes säger att de här entreprenörernas innovationsförmåga är fenomenal. Viljan finns, även om mycket talar emot dem, säger hon.

– Det finns egentligen ingenting som talar för att vi kan bygga upp en sådan här välfungerande ullekonomi. Men fortfarande är det jättemånga människor som gör det. Varför? Jo, för att de anser att det är viktigt.

Och genom att de här lokala entusiasterna samarbetar med varandra och skapar lokala nätverk så stödjer de också varandra, säger Ehrnström-Fuentes. Och då kan man komma undan bristen på ekonomiskt stöd och alla logistikproblem.

– Men i långa loppet måste vi få en större balans i hela systemet. Vi kan inte ha ett system där den enskilda individen måste sätta in så enormt mycket extra resurser för att kunna ge oss lokala garn, lokala underkläder, stickade konstverk eller stickade kläder. Då har vi en massa gräsrotsaktörer som bränner ut sig själva.

Stötesten: ”Finns inget EU-system för ullproduktion”

Om Finland vill satsa på inhemsk garnproduktion i stor skala, så som det nu efterfrågas, så behöver vi också fler får, säger Ehrnström-Fuentes.

Och de får som Ehrnström-Fuentes vill att vi ska satsa på är lantraserna, och fårraser med bra ullproduktion. Inte köttraserna, som dominerar fältet i dag.

– Vi skulle faktiskt behöva ”ullbönder”. Men det finns inget EU-system som stöder den sortens produktion. Man kan inte få stöd från EU för att producera ull.

Däremot finns det stöd för att föda upp lantraser i Finland. På livsmedelsverkets sidor kan du läsa mer.

Mer än bara fårkött: ”Vi borde se fårets alla kvaliteter”

Maria Ehrnström-Fuentes hoppas att vi alla ska inse vilken otrolig resurs fåren och ullen är.

– Ullen är en av de mest hållbara textilfibrerna som finns. Och när man flyttar får från ett område till ett annat kan fåren vårda landskap. Det gynnar biologisk mångfald, säger hon.

– Jag hoppas att vi ska inse att ullen är en otrolig resurs som växer här, utan någon extra energi. Och att vi ska kunna se fårets alla kvaliteter och enorma värde, och inte bara som ett produktionsdjur som ger oss kött.

Maria Ehrnström-Fuentes sitter hemma i sitt vardagsrum och visar upp sin Strömsötröja och den nya tröjan hon stickar på.
Bildtext Maria Ehrnström-Fuentes i sitt vardagsrum med Strömsötröjorna.
Bild: Jasmine Urwäder / Yle