Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spanien förbjuder utomhusarbete – den extrema hettan leder till kollaps

Kvinnor svalkar sig i vatten.
Bildtext Svalka i vatten i Navarra.
Bild: Jesus Diges / EPA

Arbetare har redan dött av värmeslag.

Spanien kommer att förbjuda vissa arbeten utomhus under perioder med extrem värme, sa landets arbetsminister Yolanda Díaz på onsdagen.

Mycket höga temperaturer har uppmätts i vissa delar av Spanien under den senaste tiden.

Förbudet kommer att gälla då den nationella vädermyndigheten AEMET utfärdar röda eller orangefärgade varningar – det vill säga varningar om allvarlig eller extremt stor risk för höga temperaturer.

Åtgärden kommer att påverka utomhusarbete som gatustädning och jordbruk.

– Vi har redan sett många fall – och väldigt allvarliga sådana – inom städning och sophämtning där arbetare har dött av värmeslag, och nu måste regeringen reagera, sa Díaz.

Beslutet är en del av ett paket med åtgärder mot den långvariga torkan som regeringen ska godkänna på torsdag.

I en del regioner, som södra Andalusien eller Madrid, tillåts redan studerande att gå hem tidigare i fall av värmebölja.

Vattennivån i Spaniens vattenreservoarer ligger i genomsnitt under 50 procent av sin kapacitet. I de två värst drabbade områdena – Andalusien i söder och Katalonien i nordost – har vattenförråden sjunkit till cirka 25 procent av kapaciteten.

Rekordtorrt och hett det här året

Spanien har registrerat en mycket torr inledning på året med mindre än hälften av den genomsnittliga nederbörden under de första fyra månaderna av 2023.

Fjolåret var det hetaste i Spanien sedan registreringen började 1961, och årets april månad var också den varmaste och torraste april på över 60 år.

Källor: Reuters, AP